De kaart is niet het gebied

De interne plattegrond, die we van de externe wereld maken, is gevormd door onze waarneming en hoe we die begrijpen. Hoe we de wereld buiten ons waarnemen en begrijpen vormt ons eigen beeld van de wereld binnen in ons. Daardoor vinden we onze eigen weg. De kaart is echter geen objectieve weergave van de werkelijkheid. Een kaart is een stuk papier met lijntjes en kleuren, het terrein bestaat uit aarde, water, stenen. Een situatie is gewoon een situatie. Hoe jij die beleeft is jouw ervaring en schepping binnen in jouw psyche.

Perceptie is subjectief en komt meestal niet overeen met de werkelijkheid. Als je je dit realiseert, sta je altijd open voor andere meningen en overtuigingen zonder oordeel – want geen enkele bevat ‘de objectieve waarheid’.  Wel kun je andermans waarheden toevoegen aan jouw eigen waarheid, waardoor je meer keuzemogelijkheden voor jezelf gaat creëren.

Hoeveel de mens ook heeft bereikt met taal en symboliek.  Iedere impressie, iedere gedachte is niet meer dan een abstracte weerspiegeling van de werkelijkheid.  
Wat betekent dit voor jouw communicatie?

Pretendeer niet dat je de waarheid kent. Ieders model van de wereld is dynamisch en veranderlijk, en zal dat ook altijd blijven.