fbpx

Het team

Hoofd-(en hart) trainer en eigenaar

Richard Post  

Mijn naam is Richard Post en ik ben eigenaar en hoofd-(en hart) trainer van Novalife. Ik ondersteun anderen graag in hun groei- en leerproces, werkend vanuit het idee van sponsorship (de mogelijkheden zien in de ander en deze ondersteunen) en ruimte geven voor wat er is. Werken met mensen is de rode draad door heel mijn werkzame leven.

Ik ben internationaal gecertificeerd NLP trainer en ik krijg veel energie van ingewikkelde zaken makkelijk maken. Toen ik voor het eerst voor de groep stond als NLP trainer wist ik het: dit past bij mij! Tijdens het geven van onze NLP opleidingen voel ik me iedere keer weer als een vis in het water.

Ik geloof in de kracht van een een luisterend oor en begeleiding bij levensvragen vanuit mijn hart, mijn intu√Įtie, mijn sensitiviteit, mijn kennis en mijn levenservaring. Ik sta met beide voeten op de grond, en tegelijk, voel √©n geloof ik dat er meer is tussen hemel en aarde en dat iedereen geboren is met een missie in het leven. Via de NLP opleidingen en trainingen die ik nu geef, breng ik jou graag dichterbij de antwoorden die passen bij jouw authentieke zelf.

Meer over mij weten? Lees mijn uitgebreide verhaal >

 • Kundig
 • Gevoelig
 • Empathisch

Begeleider en organisatietalent

Elly de Greef           

Mijn naam is Elly de Greef, begeleider bij Novalife NLP Opleidingen en Trainingen. Geboren in 1958 en wonend in het Brabantse Veldhoven.

In 2014 ben ik in aanraking gekomen met NLP en Novalife. Dat was een keerpunt in mijn leven. Door NLP leef ik bewuster in het nu. Ik heb ballast van me afgegooid en me ontwikkelt naar een sterkere ik. Ik heb inzichten gekregen in mijn functioneren, mijn drijfveren en mijn valkuilen. Ik gun iedereen om eerder in het leven NLP te ervaren.

In mijn dagelijks leven pas ik NLP veelvuldig toe. Bij het een-op-een begeleiden van revalidatie cli√ęnten komt ‚Äėrapport maken‚Äô, directief taalgebruik en backtracken heel goed van pas. Herkaderen en chunken zet ik -onbewust- in bij gesprekken, wanneer mensen in een wat negatieve mindset zitten en bied ze daarmee zicht op alternatieven, zodat ze andere keuzes kunnen maken.

Ik kwam al snel tot het besef dat ik NLP niet meer los wilde laten. De logische stap was om te gaan begeleiden. Tijdens het begeleiden leer ik ook steeds nieuwe zaken, over mezelf, over de verschillende manieren waarop de materie binnenkomt bij de deelnemers en hoe zij daarop reageren. Als begeleider observeer ik de deelnemers en zie ik hen stappen maken, zich ontwikkelen. Dat groeiproces mee mogen maken blijft steeds weer speciaal.

 

 • contact met deelnemers
 • structuur
 • oplosser

Begeleider

Katrien Messens

Mijn naam is Katrien Messens. Geboren in 1975 in het West-Vlaamse Oostende. Ondertussen woon ik al heel wat jaren in Zeeland. Enkele jaren terug heb ik mindfulness en NLP ontdekt. Met mindfulness ga ik vooral meer in het hier en nu leven met als motto: ‚ÄúAanvaarden van wat er is en leven in het nu‚ÄĚ.

NLP
Met NLP heb ik leren luisteren en kijken naar mensen. Het voelen was er al. Leren luisteren naar specifieke strategie√ęn, ik heb geleerd om mensen in hun kracht te zetten. Nieuwe strategie√ęn cre√ęren, niet kijken naar het waarom maar naar wat nu anders kan. Dit doe ik met behulp van NLP en mijn openheid voor anderen. Voor ik met NLP begon had ik vaak een oordeel klaar over anderen. Daar wou ik van af. Nu vind ik mensen oprecht fascinerend met hun eigen model van de wereld.¬† Ook ben ik zelfverzekerder geworden in alles wat ik doe.¬† Ik haal mezelf niet meer naar beneden en geniet nog elke dag van mijn blijvende groei.

Naast het begeleiden bij Novalife heb ik een praktijk, ben ik co-trainster weerbaarheidstraining en ben ik werkzaam bij ambulante zorg met mensen met een lichte verstandelijke beperking en-of psychiatrische problematiek.

 

 • gedreven
 • positief
 • daagt je uit

Begeleider

Antony Sunaert

Mijn naam is Antony Sunaert. Ik ben geboren in 1965 in Ninove, Belgi√ę.

Ik woon en werk in Kontich (tussen Antwerpen en Mechelen), waar ik mijn eigen coaching en therapiepraktijk heb.

NLP is op mijn pad gekomen in 2008 (via het wonderlijke boekje ‚ÄėNLP voor dummies‚Äô ūüėČ). Ik heb in 2010 de master-practioner NLP opleiding afgerond. De voorbije 10 jaar bleef ik in NLP-kringen vertoeven als begeleider bij Novalife.

Ik ben nog steeds heel dankbaar dat ik met NLP in contact gekomen ben. Het heeft mijn kijk op de wereld en mezelf grondig veranderd. Het heeft mij zoveel meer mogelijkheden gegeven. In het bijzonder heeft het ertoe geleid dat ik mijn passie (mensen begeleiden in hun groeiproces) ontdekt heb en hiervan mijn beroep heb kunnen maken.

De voorbije periode heeft mij ook mijn favoriete leidraad voor persoonlijke levenskeuzes opgeleverd: ‚ÄúHet pad naar mijn gekozen doel zal aangenaam zijn.‚ÄĚ Indien dit niet zo zou zijn, kies ik gewoon een ander, meer passend doel.

In lijn hiermee, wil ik, als begeleider bij Novalife, de opleiding voor de deelnemers een leerrijke en aangename ervaring maken.

 • kennis
 • structuur
 • ondersteunend
Tamara Reurslag mentor begeleider NLP opleidingen Novalife

Mentor – Begeleider

Tamara Reurslag          

Mijn naam is Tamara Reurslag, 41 jaar oud, getrouwd en moeder van 2.

Ongeveer 16 jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met NLP en sindsdien is NLP een rode draad in mijn leven geweest. Ik heb zelf de opleiding gevolgd bij Paul Liekens Heart Systems en deze opleiding ook als begeleider doorlopen. NLP heeft mij veel meer rust, inzicht en vrijheid gegeven in mijn leven. Door NLP inmiddels in mijn leven te hebben ge√Įntegreerd, leef ik veel meer vanuit mijn hart en mijn zijn.

Als begeleider bij Novalife wil ik graag hier vanuit een ieder begeleiden in hun eigen reis.

 

 • gedreven
 • positief
 • empathisch

Over ons

Novalife staat voor Nieuw-Leven. Wij bieden NLP opleidingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Wij geloven in de kracht van NLP en zijn als trainers en begeleiders zelf door NLP geworden wie we nu zijn.  Op vele manieren heeft NLP ons een nieuw leven gegeven. Dat willen we graag delen met mensen die, om wat voor reden dan ook, zichzelf verder willen ontwikkelen.

We leren je NLP. En we bieden je alle ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen. Leren en groeien. Vanuit onze kernwaarden respect, veiligheid, sponsorship en groei.

Diepgaande opleiding
Novalife is een opleiding voor deelnemers die een diepgaande opleiding zoeken. Die echt iets willen veranderen. Deelnemers die het aandurven om naar zichzelf te kijken en andere opties in gedrag te kiezen.

En dat gunt Richard en zijn team jou ook: een nieuwe start in je leven, waarna je meer jezelf bent en keuzes maakt die volstrekt bij je passen!

Onze missie
Wij dragen bij aan een betere wereld door mensen via NLP te¬†helpen innerlijke vrede met zichzelf en bewustwording te vinden. Als het binnenin vrede is, dan zal dat in iemands gedrag naar buiten toe ook zichtbaar, voelbaar, hoorbaar¬†zijn.¬†‚ÄúAs within, so without‚ÄĚ zoals de Engelsen zeggen!

Ons verhaal

Het bestaan van Novalife begon bij een inspirerende Vlaming, Paul Liekens. De kiem van Novalife werd eigenlijk nog veel eerder gelegd: bij John Grinder en Richard Bandler, de Amerikaanse grondleggers van NLP. Bij hen ontving Paul Liekens zijn NLP-opleiding.

NLP met een eigen signatuur
Onder leiding van Paul Liekens was Heart Systems, de voorloper van Novalife, een NLP-instituut met een eigen signatuur. Paul legde in NLP de nadruk op het werkelijk beleven en ervaren van de mogelijkheden die de theoretische kennis bood. De oorspronkelijke trainingslocatie in Westmalle (helaas nu gesloten) dankten we aan deze kleurrijke grondlegger, voor wie het vanzelfsprekend was dat je een speurtocht door de menselijke natuur alleen goed kon doen middenin de omringende natuur. De praktische kennis die NLP biedt, integreerden de deelnemers door een doorleefde persoonlijke ervaring. Je kwam niet alleen om met je hoofd dingen te leren, maar ook om ze te integreren in je lichaam en daarmee in je bewustzijn. Om die reden is de Volksabdij in Ossendrecht nu gekozen als nieuwe trainingslocatie, omdat hier ook eenzelfde rust, natuur en sfeer voelbaar is.

Nieuwe start
Novalife zag het leven toen Christine en Kees Trimpe in 2012 het stokje van Paul Liekens overnamen. Paul ging zich op andere dingen richten en Christine en Kees gingen verder waar Paul gestopt was.

Maar Kees bleek ziek te zijn. Tot in de zomer van 2014 bleef hij zijn kennis delen met de deelnemers aan de Novalife-trainingen, en in september 2014 overleed hij. Niet alleen zijn geliefden bleven ontredderd achter, ook Novalife ging een moeilijke periode in waarin Christine de opleiding in haar eentje voortzette.

Verder gaan dan kennis alleen
Inmiddels had NLP zich wijd verbreid. Daarmee waren er vele specialisaties ontstaan: NLP voor sporters, voor carrièremakers, voor vrouwen, voor startende ondernemers… enz.

Met die verbreding verdween vaak ook de diepgang die NLP in potentie met zich meebrengt. Een NLP-training bestond soms vooral uit het aanleren van manieren om je doel te bereiken, van ‚Äėtrucjes‚Äô. Richard Post en Maaike de Boer die allebei samen met Christine bij Paul Liekens hun NLP-opleiding hadden gehad, vonden dat de oorspronkelijke¬†belichaamde ervaring van NLP zoals Paul die ooit neergezet had behouden moest blijven. Ze wilden NLP aanbieden op een manier die zo veel mogelijk eruit haalde voor de deelnemers aan de opleidingen.

Overname
In 2018 werden Richard en Maaike de nieuwe trainers. En niet alleen dat, ze volgden in 2019 Christine op als eigenaren van Novalife. Begin 2020 ontstond echter de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog, de Corona pandemie. Moeilijke tijden braken aan en Maaike heeft toen vanuit zelfzorg de keuze moeten maken zich als mede-eigenaar en trainer terug te trekken. Gelovend in de kracht van NLP op de wijze waarop Novalife dat doet besloot Richard dat hij alleen verder zou gaan. Vanuit diens motto, NLP vanuit het hart, is bij Richard de wens dat mensen de weg naar Novalife weten te vinden om zo via NLP, vanuit het hart, een nieuw leven voor zichzelf weten te cre√ęren.

 

Wat onze studenten zeggen

Ik heb een aantal diepliggende overtuigingen, die ik mij eerst niet bewust was, en mij weerhielden mij te ontwikkelen, weten te transformeren in nieuwe overtuigingen die mij wel de ‚Äėjuiste‚Äô richting geven. Praktisch gezien heeft mij dit een geweldige baan, een diepere band met mijn dochter en een liefdevollere band met mijzelf opgeleverd.

Karin Klomp

Teamcoach

Ik voel me energieker dan voorheen, dit komt omdat er al behoorlijk wat emotionele ballast is verdwenen. Ik begin nu voor mezelf op te komen en kan ook beter voor mezelf gaan staan. Dit geeft voor mij betere relaties in mijn persoonlijke leven.

Diny Kersten

Verpleegkundige