Hoe ziet een dag bij Novalife eruit?

E en dag bij Novalife is rijkelijk gevuld met nieuwe kennis en onverwachte wendingen.  Dit gebeurt echter altijd binnen de context van een vaste, dagelijke routine.  Om je een indruk te geven van hoe een typische dag bij Novalife verloopt, kun je hier lezen hoe we de ochtend, de middag en de avond indelen.

De Ochtend

Tijd om lichaam en geest te voeden

8:15 Het ontbijt

De meeste deelnemers blijven overnachten in TerDennen en beginnen de dag samen met een stevig ontbijt. Het ontbijt wordt geserveerd om kwart over acht. Om 10 over half 9 worden de tafels afgeruimd.  De afwas wordt gedaan en de tafels voor het middagmaal worden gedekt door de deelnemers.

9:00 Ochtendsessie

Om negen uur begint de ochtendsessie met een meditatie, een concentratiemoment. Daarna gaan de deelnemers in groepen van 3 tot 5 deelnemers, met een begeleider erbij, hun intentie uitspreken voor deze dag. Deze intentiegroepen worden aan het begin van een academiejaar samengesteld en de deelnemers blijven alle blokken bij elkaar. De begeleiders wisselen ieder blok en leren zo alle deelnemers persoonlijk beter kennen.

Vervolgens begint het lesprogramma. De lesstof wordt in drie fases aangeboden. Allereerst wordt de theorie behandeld, vervolgens wordt er een demo gegeven hoe die theorie in de praktijk toepasbaar is, en vervolgens gaan de deelnemers zelf ervaren in oefeningen hoe zij dit zelf kunnen toepassen. Daarna volgt er een evaluatiemoment waarbij de deelnemers hun ervaringen woorden geven en er is ruimte voor eventuele vragen. Door deze volgorde krijgen de deelnemers de materie echt “in hun systeem”. Robert Dilts noemt dit”Get it into the muscles.

10:45 Koffiepauze

Halverwege de ochtend is er een koffie- en theepauze. Koffie, met caffeïne, en vele soorten thee staan klaar, vergezeld van koekjes en ander lekkers.

12:30 Warme maaltijd en een middagpauze

Om half een staat een warme maaltijd klaar. Soep, salades, gevarieerde warme maaltijden worden geserveerd. En een toetje achteraf hoort erbij. De afwas wordt weer gedaan en de tafels voor het avondmaal  gedekt door de deelnemers.

De Middag

de tweede ronde

14:00 Het lesprogramma begint weer

Na een lekkere maaltijd en een korte rustpauze, gaan de cursisten met frisse energie aan de slag met nieuwe lesstof.

15:45 Korte pauze

Het lesprogramma is inmiddels bijna afgelopen.  Tijd om de materie even te laten bezinken onder het genot van een kop koffie, thee en iets lekkers.

17:30 Afsluiting van de lesdag

De lesdag wordt afgesloten in de intentiegroepen met de begeleider.  Er wordt geëvalueerd hoe de intentie van die ochtend gewerkt heeft, wat hij gebracht heeft.

18:00 Avond eten

Om  6 uur wordt het avondeten geserveerd. Iets warms en brood staan klaar. De afwas wordt weer gedaan en de tafels voor het ontbijt  gedekt door de deelnemers.

De Avond

de tweede ronde

Een flexibel programma

De meeste deelnemers zijn intern en de avonden worden veelal met elkaar doorgebracht.  Ieder is vrij om ‘s avonds te doen waar hij behoeft aan heeft. Voor de een is dat zich terugtrekken op zijn kamer, voor de ander is dat deelnemen aan het avondprogramma of gaan wandelen, joggen of andere activiteiten ondernemen.

20.00 De Avond Workshop

Wij bieden iedere avond een avondprogramma aan, dat raakvlakken heeft met NLP, maar niet tot het verplichte lesprogramma hoort. Het is a.h.w. een pluspakket.  Een film, een workshop, etc. Hier krijgen ook deelnemers die een activiteit aan kunnen bieden om de andere deelnemers dat te laten ervaren.  Deze activiteiten beginnen meestal om 8 uur.

De borrel

Hierna  is het tijd voor ontspanning!  Voor wie wil is er trappist, van de nabijgelegen brouwerij in Westmalle, bier en frisdrank. Wijn en andere versnaperingen worden door de deelnemers zelf meegebracht. Samen iets drinken, napraten, dansen, eventueel een spelletje.