Hoe ziet een dag bij Novalife eruit?

E en dag bij Novalife is rijkelijk gevuld met nieuwe kennis en onverwachte wendingen. Dit gebeurt echter altijd binnen de context van een vaste, dagelijkse routine. Om je een indruk te geven van hoe een typische dag bij Novalife verloopt, kun je hier lezen hoe we de ochtend, de middag en de avond indelen.

De Ochtend

Tijd om lichaam en geest te voeden

8:15 Het ontbijt

De meeste deelnemers blijven overnachten in Ter Dennen en beginnen de dag samen met een stevig ontbijt. Het ontbijt wordt geserveerd om kwart over acht. Om 10 over half 9 worden de tafels afgeruimd. De afwas wordt gedaan en de tafels voor het middagmaal worden gedekt door de deelnemers.

9:00 Ochtendsessie

Om negen uur begint de ochtendsessie met een meditatie, een concentratiemoment. Daarna gaan de deelnemers in groepen van 3 tot 5 deelnemers, met een begeleider erbij, hun intentie uitspreken voor deze dag. Deze intentiegroepen worden aan het begin van een academiejaar samengesteld en de deelnemers blijven alle blokken bij elkaar. De begeleiders wisselen ieder blok en leren zo alle deelnemers persoonlijk beter kennen. Je leert wat een intentie is en hoe je deze kunt formuleren. Je intentie sluit aan bij wat jij wilt leren. Dit kan een persoonlijk leerdoel zijn, zoals meer zelfvertrouwen of je grenzen leren aangeven. Maar je kunt ook je intentie inzetten om de NLP stof nog beter te integeren.

Vervolgens begint het lesprogramma. De lesstof wordt in drie fases aangeboden. Allereerst wordt de theorie behandeld, vervolgens wordt er een demo gegeven hoe die theorie in de praktijk toepasbaar is, en daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag met een oefening om de theorie en de werking ervan bij henzelf te ervaren. Erna volgt er een evaluatiemoment waarbij de deelnemers hun ervaringen woorden geven en er is ruimte voor eventuele vragen. Door deze volgorde krijgen de deelnemers de materie echt “in hun systeem”, en dus niet alleen in hun hoofd. Robert Dilts noemt dit “Get it into the muscles”.

10:45 Koffiepauze

Halverwege de ochtend is er een koffie- en theepauze. Koffie, met caffeïne, en vele soorten thee staan klaar, vergezeld van koekjes en ander lekkers.

12:30 Warme maaltijd en een middagpauze

Om half één staat een warme maaltijd klaar. Soep, salades, en een gevarieerde warme maaltijd wordt geserveerd. Als nagerecht een heerlijk toetje. De afwas wordt weer gedaan en de tafels voor het avondmaal worden alvast weer gedekt door de deelnemers.

De Middag

de tweede ronde

14:00 Het lesprogramma begint weer

Na een lekkere maaltijd en een korte rustpauze, gaan de cursisten met frisse energie aan de slag met nieuwe lesstof.

15:45 Korte pauze

Het lesprogramma is inmiddels bijna afgelopen. Tijd om de materie even te laten bezinken onder het genot van een kop koffie, thee en iets lekkers.

17:30 Afsluiting van de lesdag

De lesdag wordt afgesloten in de intentiegroepen met de begeleider. Er wordt geëvalueerd hoe de intentie van die ochtend gewerkt heeft, wat hij gebracht heeft.

18:00 Avond eten

Om 18 uur wordt het avondeten geserveerd. Vaak staat er iets warms klaar en brood is altijd op tafel. De afwas en het dekken van de tafels voor het ontbijt wordt weer door de deelnemers gedaan.

De Avond

de tweede ronde

Een flexibel programma

De meeste deelnemers zijn intern (slapen in Ter Dennen) en de avonden worden veelal met elkaar doorgebracht in de bar, in zitjes in de hal of buiten. Ieder is vrij om ‘s avonds te doen waar hij behoefte aan heeft. Voor de één is dat zich terugtrekken op zijn kamer, voor de ander is dat deelnemen aan het avondprogramma of gaan wandelen, joggen of andere activiteiten ondernemen.

20.00 De Avond Workshop

Wij bieden iedere avond een avondprogramma aan dat raakvlakken heeft met NLP, maar niet tot het verplichte lesprogramma hoort. Het is a.h.w. een pluspakket. Een film, een workshop, etc. Hier krijgen ook deelnemers de ruimte die een activiteit aan kunnen/willen bieden om de andere deelnemers dat te laten ervaren. Deze activiteiten beginnen meestal om 20 uur.

De borrel

Hierna is het tijd voor ontspanning! Voor wie wil is er trappist, van de nabijgelegen brouwerij in Westmalle, bier en frisdrank. Wijn en andere versnaperingen worden door de deelnemers zelf meegebracht. Samen iets drinken, napraten, dansen en eventueel een spelletje spelen.