fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #23

een NLP vooronderstelling:

Wij worden voornamelijk door onze onderbewuste processen geleid

Ons onderbewuste heeft de taak op zich genomen heel veel processen vanzelf goed te laten verlopen. Het fungeert als het ware als onze automatische piloot. Vaak is dat heel handig, bijvoorbeeld bij handelingen als lopen, autorijden of een glas water drinken.

Soms echter heeft het onderbewuste zaken geautomatiseerd waar we op den duur last van gaan krijgen, bijvoorbeeld: “Ik moet mijn mond houden (als grote mensen praten)”, waardoor je op latere leeftijd moeite hebt om je uit te spreken tegen volwassenen.

Het onderbewuste heeft altijd het beste met ons voor. Herinner je nog: achter elk gedrag zit een positieve intentie? Gedrag heeft meestal een van de volgende twee doelen: ons te beschermen (ergens van weg te komen) of ons te motiveren (ergens naar te toe gaan). Daar is het onderbewuste continu mee bezig!

Bewust leren

Er zijn grofweg twee manieren dat onze onderbewuste leert. Een daarvan is via ons bewuste deel van ons brein waarbij consequente herhaling door de tijd heen ervoor zorgt dat iets een gewoonte/automatisme wordt. Oefening baart kunst is hierbij van toepassing.

Dit kan zowel op vaardigheden niveau, bijvoorbeeld door vallen en opstaan leer je als kindje te lopen, maar ook op mentaal vlak. Als jij steeds tegen jezelf zegt dat je dom bent als je iets niet weet dan wordt het een overtuiging. Die overtuiging komt meestal niet vanzelf – het vergt echt oefenen door steeds maar tegen jezelf te herhalen dat je dom bent.

Inprenting

De andere manier dat het onderbewuste leert is via piekervaringen: dat zijn ervaringen waarbij de emotionele lading (zowel positief als negatief) zo sterk is dat er een onmiddellijke inprenting plaatsvindt. Deze inprenting kent meestal een extreem karakter: bijvoorbeeld “dit is gevaarlijk” of “dit is fantastisch”. Enige nuance is zoek. Dat maakt dat dit soort lering, ook al is de positieve intentie van het onderbewuste aanwezig, meestal niet een die op de lange termijn goed uitpakt. Vaak is de lading zo sterk dat je al snel slachtoffer voelt van dit gedrag (je lijkt er geen controle over te hebben).

NLP: het bewust maken van onbewuste processen

De kracht van NLP is juist dat het je de middelen geeft om met het onderbewuste te kunnen samenwerken. Zo kan je aan de ene kant het proces van iets leren versnellen, en aan de andere kant kan je fouten in je programmering gelukkig herstellen.

Toepassen

Welk patroon speelt er nog bij jou waar jij last van hebt? Wat is de positieve intentie van dit patroon? Welk nieuw gedrag zou je ervoor in de plaats willen? Hoe kan je het oud zeer helen en ruimte geven voor het nieuwe?

Ga eens na welke oefeningen en processen jou met deze vragen kunnen helpen. Ga deze keer met iemand anders als gids aan de slag met deze processen. Dus deze keer niet in je eentje aan de slag gaan maar maak gebruik van de externe hulpbronnen die tot je beschikking zijn. Zo kunnen jij en de ander ieder op z’n eigen manier weer een beetje leren en groeien!

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina