fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #26

Voordelen van downchunken

Chunken – het organiseren van stukken informatie.

Downchunken – het opdelen in kleinere stukken informatie.

In actie komen

Op het gebied van organisatie en planning denk ik vaker in de upchunk – ik zie het groter geheel. Het voordeel is dat ik een bepaalde visie voor ogen heb waar ik globaal naartoe wil. Het nadeel is dat het niet aanzet tot actie. Integendeel, ik voel me vaak overweldigd!

Als je een bepaald doel voor ogen hebt dan kan de grote daarvan reden zijn waarom het je niet lukt te starten. Misschien voelt het te groot of weet je niet hoe of waarmee je moeten starten. Er is zo veel te doen.

Wat helpt is om te gaan downchunken. Maak een lijst van zaken die gedaan kunnen worden om je doel te bereiken. Maak de chunks zo klein mogelijk – denk microstapjes. Zorg dat ze zo klein zijn dat je zeker weet dat je het gaat doen.

Bijvoorbeeld, stel je wilt jouw kozijnen gaan schilderen. Het zijn er nogal wat en je voelt je overweldigd door het idee. Wat is de allerkleinste actie die je kan doen? Je kan bijvoorbeeld de website openen van de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Dat is het enige wat je hoeft te doen. Meer niet. Vervolgens ga je door naar het volgende microstapje enz. Je denkt niet verder dan dat ene stapje dat je te doen staat.

Door met microstapjes aan de slag te gaan wordt het behapbaar. Daarnaast is het ook een manier om motivatie te kweken. Na een paar successen zal je steeds meer zin krijgen de volgende stapjes te gaan uitvoeren. Voor je het weet heb jij je doel behaald!

Duidelijkheid krijgen

Stel je vraagt iemand zoiets als “wat zou je willen?” of “wat zijn je dromen?” of “hoe gaat het?”. Deze vragen zitten op een heel hoge chunk niveau. Er ontbreekt context en specificering.

Als de ander een blanco gezicht trekt en je geen antwoord kan geven, dan is het tijd om te downchunken. Je zou kunnen vragen:

  • “wat zou je nu willen doen om je de komende 15 minuten goed te voelen?”
  • “wat zou je nu willen eten zodat je hongergevoel weggaat?”
  • “welk muziek kan je nu opzetten zodat tot rust kan komen?”
  • “welke plek zou je het komend half jaar willen bezoeken?”
  • “welke vaardigheid zou je over een jaar beter willen kunnen doen?”
  • “hoe gaat het met die zere knie?”
  • “hoe gaat het met de omgang met die moeilijk manager op het werk?”
  • “hoe voel je je als je kind weer een woedeaanval heeft?”
  • “hoe is het voor je als je partner steeds maar op zijn telefoon zit?”

Door meer in detail (in de downchunk) een vraag te stellen help je de ander te focussen en iets concreets te benomen. Daar hebben jullie beiden weer wat aan. Je kan dit ook met jezelf doen.

Toepassen

Ga de komende tijd lekker downchunken als je bezig bent met een project of als je in gesprek bent en juist meer informatie van de ander boven tafel wil krijgen. Veel plezier ermee!

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina