fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #14

Rapport – Sort by other

Naast matchen en back-tracken is sort by other een heel belangrijk onderdeel van het opbouwen van rapport met iemand anders.

Sort by other:

– aandacht bij de ander

– model van de wereld van de ander is leidend/heeft voorrang

– met gezonde grenzen

Lukt het jou om in contact met anderen echt sort by other te zijn? Of ben je stiekem niet toch bezig met jezelf, jouw model van de wereld voorrang geven, …?

Sort by other is eentje die veel aanwezigheid van je vraagt. Naast aandacht voor de ander en voorrang voor diens model van de wereld zijn gezonde grenzen heel belangrijk. Als jij gaat versmelten met de ander dan verlies je ook rapport. Communicatie kan alleen bestaan tussen individuen. Rapport helpt daarbij. Echter als jij grenzeloos bij de ander bent is er geen sprake meer van rapport, laat staan communicatie, omdat jij, een van de actoren in de communicatie, er niet bij bent!

Lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn helpt goed bij grenzen. Een manier om dit te doen is als volgt: blijf met je aandacht steeds deels op je centrum (buikstreek) en op je voeten/grond (zodat jij verbonden blijft met de aarde) terwijl je communiceert. Zo blijf jij van jezelf bewust en kan je met gezonde grenzen je volle aandacht aan de ander geven en lukt het beter om de model van de wereld van die ander daarin voorrang te verlenen.

Toepassen

Ga deze week in je gesprekken met andere consequent sort by other toepassen: dus aandacht volledig bij de ander, het model van de wereld van de ander heeft voorrang én je behoudt gezonde grenzen.

Deel hoe het je gegaan is, wat voor jou werkt, wat wellicht niet werkt. Zo kunnen we weer van elkaar leren!

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina