fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #17

Oogpatronen

Deze keer even iets anders. De oogbewegingen, ken je deze nog?

Ik merk dat ik de laatste tijd deze steeds vaker gebruik om mijn inschatting/gevoel/idee over wat ik hoor bij de ander te toetsen. Begrijp ik de ander goed? Is wat ik begrepen heb een beetje congruent met wat ik in de oogbewegingen waarneem?

Ook voor het bevorderen van rapport gebruik ik de oogbewegingen. Als iemand steeds naar boven kijkt, gebruik ik dat als informatie om mijn eigen taal veel visueler in te vullen. Zeker in deze tijden van mondkapjes dragen vind ik het waarnemen van de oogbewegingen een extra dimensie gekregen 😉.

Theorie:

De richting die een individu zijn of haar ogen richt wanneer deze persoon voor zichzelf informatie aan het ophalen is of een vraag aan het beantwoorden is, correspondeert met het representatiesysteem die deze persoon aanspreekt.

De 6 opties zijn (zie document voor diagram – kan je ook uitprinten als je wilt):

Vr = Visuele herinnering (remember) – herinneren van beelden

Vc = Visuele constructie (construct) – construeren van beelden

Ar = Auditieve herinnering (remember) – herinneren van geluiden en woorden

Ac = Auditieve constructie (construct) – construeren van geluiden en woorden, bv componeren van muziek.

Ad = Auditief digitaal – intern dialoog over het gevoel – meta-commentaar / interne babbelbox

K = Kinesthetisch: het bepalen van gevoelens

Belangrijk: de bewegingen kunnen heel snel of subtiel zijn, dus een fout is zo gemaakt. Ook is het opletten of iemand typisch (vergelijkbaar met dit model) of atypisch georganiseerd is (het tegenovergestelde van dit model).

Toepassen:

Gewoon voor de leuk, ga weer eens observeren bij anderen hoe zij hun ogen bewegen als je met ze praat. Je kan zelfs specifieke vragen stellen (kijk weer eens in je syllabus voor welke) om te testen waar je gesprekspartner naar kijkt bij het antwoorden van jouw vragen. Of gebruik het met het opbouwen van je rapport. Match je taalgebruik aan het meest gebruikte oogpatroon.

Veel plezier met oefenen en als je vragen hebt of ervaringen wil delen, vooral doen!

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina