fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #9

Ontdekken

Ont-dekken, voor ons allemaal heel bekend. Tijdens de opleiding ben je de hele tijd bezig te ont-dekken. In het woordenboek is de definitie van het woord ‘dek’: laag die iets van boven afsluit. Ik zie het zo voor me dat als je ont-dekt, je deze laag optilt (en misschien zelfs er helemaal afhaalt) om te zien wat eronder ligt.

Heb jij nog nieuwsgierigheid om bij je jezelf te ont-dekken wat er werkelijk bij jou afspeelt? Of is de comfort van je vaste overlevingspatronen liever de zone waar je je in verblijft?

Ik vermoed dat velen van ons heel graag het eerste zouden willen en meestal terugvallen op het tweede. Toch kan het de moeite waard zijn de moeite te nemen om weer eens als nieuwsgierige ont-dekker met jezelf bezig te zijn. Het kan je veel opleveren, namelijk minder emoties en gevoelens waar je last van hebt en meer van datgene wat je echt wilt in jouw leven.

Persoonlijk voorbeeld

Zoals ik 2 weken geleden aangaf zit ik momenteel weer in de medische controle molen. Vorige week waren de onderzoeken en het was zo fijn te ervaren hoe het ankeren van rust en vertrouwen van 2 weken geleden mij daarbij geholpen heeft. Morgen krijg ik de uitslag van de onderzoeken. Ik voelde me vrij relaxed, tot vanochtend. Ik werd wakker met een zwaar gevoel van angst en zorgen. Omdat ik best veel te doen heb vandaag en deze sterke emoties mij lichamelijk ook uitputten, heb ik vanochtend de tijd genomen om eens te gaan ont-dekken wat er bij mij speelt en te kijken of ik het voor mijzelf beter kan maken.

Sub-modaliteiten

Als eerste ben ik naar de submodaliteiten van de emotie gaan kijken: wat ik aantrof was een gigantische rode bol de tegen mijn borst drukte. Met gigantisch bedoel ik de formaat van een klein planeet. Ik heb toen de formaat geslonken tot die van een voetbal en de bal een meter van me afgezet. Ik zag toen dat het een pulserende beweging had, een beetje zoals een hart dat heeft. Ik zag ook dat het leek op een bal van hete lava. Ik heb mijn onderbewuste gevraagd om er een andere substantie van te maken en voila, het werd een pluizebol. Je raadt natuurlijk al hoe dit mij geholpen heeft om de lading van de emotie eraf te halen. Een knuffelbaar bolletje voelt een heel stuk fijner dan een gigantische bol van lava .

Wat er daarmee ook gebeurde, ik kon weer voorbij de bol kijken. Mijn beleving van tijd veranderde, waardoor ik weer through time voorbij morgen kon kijken en niet enkel en alleen het stukje tussen vandaag en de uitslag. Dat geeft ook weer ontspanning: er is meer dan de uitslag en er is ook perspectief.

Delen

Toch merkte ik dat het gevoel niet helemaal verdwenen was. Misschien merkte je het al op aan mijn woordkeuze bij het omschrijven van het probleem, ik voelde angst en zorgen, 2 emoties blijkbaar. Dus ik heb contact gemaakt met de 2e emotie. Ik vroeg mijn onderbewuste om die voor mij te visualiseren en ik zag toen een klein, bang grijze tuinkabouter op mijn hand tevoorschijn komen. Het voelde voor mij duidelijk als een deel, dus heb ik hem de hulpbron ‘vertrouwen’ gegeven. En zoals dat gaat, zag ik weer kleur terugkomen in het kleine mannetje, en waar hij eerst bang stond te bibberen, zag ik hem tot rust komen en de kleur ook weer helemaal terugkeren.

Dit alles bij elkaar kostte me nog geen kwartier! Even de tijd nemen om aandacht te schenken aan wat speelt, met nieuwsgierigheid te ont-dekken, kan je zo veel opleveren. Je weet tenslotte best veel wat je kan doen met datgene wat je tegenkomt.

Suggestie voor deze week

Merk jij deze week op dat er emoties en gevoelens in de weg zitten, neem even wat tijd om bij jezelf te ont-dekken wat er is. In je gereedschapskist vind je vast wel iets wat je kan helpen. En mocht je dat niet vinden, gebruik ook de externe hulpbronnen (de leden van deze groep) om je een handje te helpen.

Ik wens je vele mooie ont-dekkingen deze week!

PS

Altijd leuk als je hieronder wat deelt met de groep, zo kunnen we weer van elkaars inzichten en ervaringen leren!

Terug naar NLP refresh hoofdpagina