fbpx

Deze week :

NLP metaprogramma – Towards to of away from?

Beide zijn hele sterke en nuttige metaprogramma’s. Towards to helpt je met het bereiken van je doelen en away from helpt je met het vermijden van gevaar. Tegelijk hebben beide ‘standen’ ook een valkuil.

Away from

Als ik mijn eigen leven als voorbeeld neem dan kan ik zeggen dat ik in mijn jeugd goed ben getraind in ‘away from’. Er was veel gevaar en dus was het handig om alert te zijn en uit de buurt van het gevaar te blijven. Heel nuttig zou ik zeggen. Iemand die bijvoorbeeld in een relatie met een gewelddadige partner is zou veel baat hebben bij een ‘away from’ metaprogramma.

Helaas werkt away from niet altijd even goed en kan het zelfs tegen je werken waardoor je misschien wel belandt waar je juist niet wil zijn. Als ik mijn thema gezondheid als voorbeeld neem, er was een periode dat ik vooral bezig was om ziekte te vermijden. Helaas kwam ik daardoor in een situatie terecht waardoor de kans op ziekte verhoogd werd: veel angstige gedachten, daardoor veel stress en daardoor weer allerlei lichamelijke klachten en problemen.

Towards to

Towards to is ook een fantastische motor om dingen voor elkaar te krijgen. Onze innerlijke doener zal meestal dit metaprogramma als voorkeur hebben. Ik kwam op de training van afgelopen week een man tegen die enorm veel heeft bereikt. Hij heeft veel verschillende succesvolle bedrijven, een gezin, sport intensief(crossfit) – noem het maar op! Zijn a-ha moment in NLP was toen hij over metaprogramma’s leerde en toen towards to als zijn standaard instelling ging gebruiken. Sindsdien heeft zijn leven een vlucht gekregen.

Hier komt de keerzijde: ineens werd hij geconfronteerd met levensgevaarlijke hoge bloeddruk, en omdat dat waarschijnlijk niet voldoende was om hem te doen stoppen, kreeg hij Corona en dat heeft hem gevloerd. Zelfs toen hij doodziek was wilde hij maar doorgaan. Nu is hij gelukkig hersteld, maar kan hoogstens een ommetje lopen voordat hij weer moet gaan zitten. Hij ziet nu in dat zijn gedrevenheid en towards to mindset ook een schaduwkant heeft.

Middle state

Misschien herken jij wel iets in jouw eigen leven wat op deze voorbeelden lijkt? Wat zou kunnen helpen om deze extremen te voorkomen om het nuttige van zowel towards to en away from te kunnen gebruiken. Ik kom dan uit bij wat ik noem de “middle state”. Ik heb veel gehad aan mindfulness in mijn leven. Door aanwezig te zijn met wat er is, in een plek die ik dan de “middle state” noem, kan je vanuit een 3e of 4e positie, met fair witness, heel bewust gaan kiezen wat jij nodig hebt en waar de grens ligt. Ja towards to om jezelf in actie te krijgen en zodra bijvoorbeeld stress gaat opspelen dat je dan de away from aanzet om daarna weer towards to ontspanning te kunnen gaan. Ik zie het als een dans, van het een naar de ander en weer terug. Ik zie het steeds minder als een stand of iets mechanisch die je als een knop aan of uit zet.

Testen

Wie weet heb jij hier ook wat aan? Ik zou zeggen, ga eens deze week op onderzoek uit. Wat zet jij meestal in, towards to of away from? En werkt het voor je? Test eens die middle state uit en merk op of je dan nog dezelfde keuze maakt? Word bewust van je onbewuste gedrag en neem even de tijd om te kijken of het goed past.

Speel ermee! Veel succes en plezier met het oefenen 😃.

 

PS

Altijd leuk als je hieronder wat deelt met de groep, zo kunnen we weer van elkaars inzichten en ervaringen leren!

Terug naar NLP refresh hoofdpagina