fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #16

NLP metamodel – weglating

Zoetermeer is de plek

Dan weten jullie dat alvast 😉. Wat deze zin vervolgens betekent, geen idee!

Hoe je taal inzet om je boodschap over te krijgen is belangrijk. Kennelijk wil iemand een boodschap over Zoetermeer overbrengen, alleen is hij of zij vergeten zich te verplaatsen in de lezer.

Zoetermeer is de Plek?
Wie zegt dat?
Hoezo?
Wat is “de plek”?
De plek voor wat?
Is Zoetermeer misschien het eindstation van een landelijke puzzeltocht en is deze voetgangersbrug een hint?

Hier is duidelijk sprake van een weglating, een vage aanduiding en een bronloze uitsprak. Het is een weglating omdat er informatie ontbreekt. De informatie die er wel is is heel vaag aangeduid. Tenslotte weten we ook niet wie het zegt.

De vooronderstelling “communicatie = response” is hier goed van toepassing. Mijn response is: ik moet hard lachen en denk bij mezelf, daar heeft een marketingbureau goed geld mee verdiend. Maar of het de zender (de gemeente Zoetermeer, blijkt na wat speurwerk) datgene oplevert wat het voor ogen had? Ik vraag het me af.

Toepassing

Ben jij altijd wel duidelijk genoeg in je communicatie? Een weglating is zo gemaakt, waardoor de ontvanger van je boodschap wordt opgezadeld met de taak de juiste intentie van je boodschap te ontcijferen. Je neemt aan dat ze je wel zullen begrijpen. En als de ander zich schuldig maakt aan een weglating, stel dan in goed rapport verduidelijkende vragen. Ook hier speelt dat als je dat niet doet, je aanneemt de bedoeling van de ander te weten en dat is niet altijd het geval!

Deel ook jouw ervaring met hoe weglatingen in jouw leven soms tot allerlei miscommunicaties leiden.

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina