fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #13

een NLP vooronderstelling –

Mensen maken de beste keuze die ze op dat moment hebben.

Nu met de feestdagen voor de deur en na een lang en moeilijk jaar, een vooronderstelling die hopelijk wat mildheid oproept.

De theorie:

Mensen maken de beste keuze mogelijk volgens de informatie waarover zij op dat ogenblik beschikken. De drijfveren achter iedere keus zijn overleven, veiligheid, plezier hebben of pijn vermijden. Een mens kan van tevoren onmogelijk weten welk effect een keuze uiteindelijk gaat hebben. Ook al is er maximale informatie, allerlei aspecten zoals emoties, metaprogramma’s en filters maken het extra lastig om de juiste keuze te maken

De praktijk:

De ene keer pakt een keuze beter uit dan de andere keer. Dat is nu eenmaal hoe het is om mens te zijn. Fouten maken mag en hopelijk leren we ervan. En ja, soms maken we heel vaak wat uiteindelijk blijkt de “verkeerde” keus. Maar het goede nieuws is – dat doen we allemaal!

En als we streven om te leren en te groeien, dan hebben verkeerde keuzes zelfs een belangrijke rol te spelen in ons leven, namelijk die van leermeester.

Toepassen:

Met de feestdagen voor de deur is het ook tijd om terug te kijken. Wees dan lief voor jezelf (en voor de ander die ook zijn of haar best doet), en herinner je dan: Mensen maken de beste keuze die ze op dat moment hebben!

Ik neem even een korte break en ben in het nieuwe jaar weer terug met nieuwe stukjes theorie waar je mee kan oefenen. Voor nu, hele fijne feestdagen en ik hoop dat je met optimisme en goede moed straks het nieuwe jaar in zult stappen.

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina