fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #20

een NLP vooronderstelling:

Mensen beschikken over alle hulpbronnen die ze nodig hebben om hun doelstellingen te bereiken

Theorie

Een hulpbron is in principe alles wat je kan helpen om een probleem op te lossen of om een doel te bereiken. Hulpbronnen kunnen intern (in jezelf aanwezig) zijn of extern.

Interne hulpbronnen zijn kwaliteiten, eigenschappen, houdingen, emoties, herinneringen, gedachten, gevoelens en gedragingen die je behulpzaam zijn.

Externe hulpbronnen kunnen zich bevinden op materieel vlak (bv. geld, handig gereedschap) of op het vlak van kwaliteiten en vaardigheden van anderen (bv. zelfvertrouwen, goed kunnen schilderen).

Hulpbronnen die we nog niet hebben, kunnen we van anderen overnemen. Als iemand het kan, kan ik het leren. Als het ergens in de wereld mogelijk is, dan is het ook voor mij mogelijk.

Wat wel een rol kan spelen is dat mensen beperkt worden door hun gemoedstoestand waardoor ze (nog) niet bij hun hulpbronnen kunnen komen.

Praktijk

Het is geruststellend om te weten dat je over alle hulpbronnen beschikt die je nodig zou kunnen hebben om een doel te behalen over een obstakel te overwinnen. Mocht je dat nog niet geloven dan verminder je de mogelijkheden en opties die tot je beschikking staan. Zonder het in de gaten te hebben ben jij dan zelf degene die jezelf in een kooi heeft geplaatst waardoor het lijkt of dingen die je graag zou willen niet binnen je bereik liggen.

En wellicht geloof je dat je een hulpbron echt niet hebt, of nergens kan halen. Het mooie van het onderbewuste is dat het ook kan werken met hele kleine stukjes. Stel dat je ervan overtuigd bent dat je geen zelfvertrouwen hebt en dat je je altijd onzeker voelt. Dan zal er toch echt ergens een moment zijn dat je wel zelfvertrouwen voelt, echt waar! Je weet hoe je met een sleutel een deur van het slot kan afhalen, je weet je veters te strikken, je weet hoe je een pakketje open moet maken… ga zo maar door. Misschien is het maar voor een enkele seconde, maar er is wel degelijk een moment van zelfvertrouwen te vinden in al je dagelijkse (vaak onbewuste) handeling. Daar zit dus je hulpbron!

Toepassen

Ga eens na of deze vooronderstelling sterk verankerd zit in jouw systeem? Geloof jij dit echt? Of zijn er momenten dat je gelooft dat je geen toegang hebt tot hulpbronnen? Mocht het eerste het geval zijn, super! Mocht het laatste het geval zijn… zet de hulpbronnen waar je wel toegang tot hebt in om deze vooronderstelling met je hele zijn te gaan geloven! En ga daarna aan de slag om met je al bestaande hulpbronnen zogenaamde “niet toegankelijke” hulpbronnen voor jezelf toegankelijk te maken.

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina