fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #21

een NLP vooronderstelling:

Lichaam en geest zijn een eenheid

Theorie

Lichaam en geest maken deel uit van hetzelfde systeem. Dat betekent dat wat je denkt zich onmiddellijk afspiegelt in je lichaam door hoe jij je voelt (zowel emotioneel als lichamelijk). Dat betekent ook dat hoe jij je zowel lichamelijk als emotioneel voelt, jouw denken beïnvloedt. Door een van de twee te veranderen, verandert de ander automatisch mee.

Hoe werkt dit?

gedachte <> gevoelens/emoties <> fysieke uiting lichaam

Denk bijvoorbeeld aan iets wat je heel erg grappig vindt – je merkt dan gelijk bepaalde gevoelens in je opkomen waardoor je uiteindelijk gaat lachen 😂.

Andersom, als je lichaam moe en pijnlijk aanvoelt kan dat een bepaalde soort emoties/gevoelens aanzetten (denk frustratie, modeloosheid) waardoor je vervolgens gaat piekeren en somberen in je gedachten 😵‍.

Het is een loop(lus) die zichzelf versterkt. In het eerste voorbeeld zal het lachen allerlei fysiologische effecten hebben (denk aan endorfines/’feel good’ hormonen die vrijkomen), waardoor je ook weer positievere gedachtes gaat krijgen. Andersom zal het piekeren en somberen van het tweede voorbeeld je lichaam aanzetten tot een stress response waardoor je je lichamelijk nog slechter gaat voelen.

Nog meer voorbeelden hoe deze vooronderstelling te zien is:

– langdurige mentale stress en emotionele overbelasting zie je later vaak terug in lichamelijke ziekte
– een positieve houding, plezier en lachen bevorderen herstel en zijn belangrijk in het voorkomen van ziekte
– een gespannen lijf = een gespannen geest en vice versa
– je fysiologie beïnvloedt je emotionele staat (roep eens in een ingezakte staat dat je een winnaar bent)
– je kan via de ogen (lichaam) zien waar de geest mee bezig is

Het is zelfs zo dat tegenwoordig in NLP het lichaam als zodanig ook als representatiesysteem wordt aangeduid (naast de VAKOG modaliteiten). Niet alleen is een ervaring via submodaliteiten geprogrammeerd, het zit ook in je lichaam geprogrammeerd. Via het lichaam kan je dus het een en ander te weten komen over een bepaalde ervaring. Als je goed kalibreert zul je zien dat het lichaam de antwoorden direct geeft. Het lichaam kan bijvoorbeeld de tjdlijin van iemand aangeven, door te leunen, draaien of gebaren (met een bepaalde hand), in een bepaalde richting.

Toepassen

Hoe we vanuit de geest kunnen veranderen is waar NLP helemaal om draait, dus daar deze keer wat minder aandacht voor. Richt je eens op je lichaam. Heb je wel contact met je lichaam? Merk eens op HOE je lichaam op dit moment voelt door een korte scan te doen. Misschien verklaart dat wel waarom je je op een bepaalde manier emotioneel voelt en de gedachtes die steeds hebt.

Nadat je waargenomen hebt hoe je lichaam voelt, doe dan iets om je lijf te ontspannen. Via je ademhaling kan je vaak snel resultaat bereiken. Ga goed zitten met beide voeten op de grond en met een rechte rug. Adem eens diep in en uit. Leg je hand op je buik en adem 4 tellen in, houd je adem 4 tellen vast, adem voor 4 tellen uit 4en wacht dan 4 tellen voordat je weer 4 tellen inademt. Doe dit 15 keer. Bij de laatste ademhaling adem je helemaal uit met een zucht en ontspan je je spieren. Merk op hoe je je voelt. Wat is er veranderd met je emotionele staat? Hoe is de kwaliteit van je gedachten?

PS Wellicht is een ademhalingsoefening net niet genoeg voor je om je gedachtes te veranderen. Misschien is het dan tijd voor een massage of iets dergelijks? Als je daar al aan denkt zal je vast het fijne ontspannen gevoel kunnen herinneren hoe jou dat in het verleden ook geholpen heeft je gedachtes en gevoelens tot bedaren te brengen 😊.

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina