fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #10

NLP vooronderstelling:

Falen bestaat niet. Er is enkel feedback.

Ik moest aan deze veronderstelling denken toen ik van de week een stukje las over Martha Graham (een beroemde Amerikaanse danseres en choreografe). Ze heeft ooit gezegd:

“There is a vitality, a life force, an energy, a quickening that is translated through you into action, and because there is only one of you in all of time, this expression is unique. And if you block it, it will never exist through any other medium and it will be lost. The world will not have it. It is not your business to determine how good it is nor how valuable nor how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open.”

Heel kort door de bocht zei ze, wie ben jij om te bepalen of wat jij doet goed genoeg is? Het is niet jouw taak om dat te beoordelen. Jouw taak is om uitdrukking te geven van jouw unieke zijn. Er is maar 1 persoon die ooit geleefd heeft die is zoals jij. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf te zijn en daar op jouw manier uiting van te geven. Als dat je lukt dan is er sowieso geen falen!

En als je dan toch “faalt”, misschien is de feedback dan om te kijken waar jij nog verwijderd bent van je authentieke zelf?

Hoe voelt deze voor jou?

Ik zou deze met grote letters op mijn muur “moeten” hangen omdat het gevoel van falen iets is wat ik helaas nog best vaak voel. Ik weet dat gevoel vanuit compassie voor mezelf vrij snel te herkaderen, waardoor het meestal niet blijft hangen. Voor mij zit de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben hierachter. Gelukkig is de lading van dit gevoel bij mij vele malen minder dan wat het vroeger was. Ik bevries daardoor niet meer en kan wel door gaan met waar ik mee bezig ben. Wat dat betreft is het een levenswerk om werkelijk vanuit je authentieke zelf in het leven te staan.

Denk deze week eens na over deze vooronderstelling.

Hoe werkt die voor jou? Is falen überhaupt een thema in je leven? Wat heb jij nodig om dan te beseffen dat falen niet bestaat?

Veel plezier ermee en ik wens je mooie inzichten.

PS

Altijd leuk als je hieronder wat deelt met de groep, zo kunnen we weer van elkaars inzichten en ervaringen leren!

Terug naar NLP refresh hoofdpagina