fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #15

een NLP vooronderstelling –

De betekenis van je communicatie is de reactie die je krijgt, onafhankelijk van je intentie.

Theorie

Een andere manier om deze vooronderstelling te omschrijven is “communicatie is/= respons”. Duidelijk, to-the-point en makkelijk te onthouden. Wat je bedoeling ook was, de respons die je krijgt is de waarde van jouw communicatie. Is het niet de respons die je wilde, dan is het aan jou om jouw communicatie aan te passen.

Als de ander je niet begrijpt, ondanks je goede bedoeling, verliest jouw communicatie haar betekenis. Als jij jouw manier van communiceren echter aanpast aan het model van de wereld van de ander, dan neem jij de verantwoordelijkheid. Je zal beter begrepen worden zoals je het bedoelt.

Praktijk

Deze vooronderstelling is tegelijk een hele krachtige en moeilijke. Deze is krachtig omdat je daardoor de boodschap belangrijker vindt dan de intermenselijke dynamiek die ook altijd op de achtergrond speelt.

Hierbij is sort by other belangrijk. Wat speelt er bij de ander? Hoe zit het model van de wereld van de ander in elkaar? Wat zijn de behoeftes van de ander? Wat ook belangrijk is te onthouden, weerstand is een tekort aan rapport met de ander!

In dit artikel (https://www.upinthesky.nl/2021/01/17/stewardess-op-de-zwarte-piste-column-renske/) legt een stewardess uit hoe zij communiceert met een boze passagier. Zoals ze het zelf omschrijft: “Ik mag deze man op de top van de berg, zijn toppunt van woede, naar beneden praten.”. Hier is goed te zien hoe ze verantwoordelijkheid neemt voor haar communicatie en deze aanpast om het gewenste resultaat te behalen.

Toepassen

Ga deze week hier eens mee aan de slag. Zodra je merkt dat de reactie die je krijgt niet is wat je wilde, zie dat als feedback. Hoe kan je jouw communicatie aanpassen zodat jouw intentie wel overkomt.

En zoals gezegd, deze vooronderstelling is ook lastig. Het is niet een gegeven dat het je lukt om de respons te krijgen die je wilt. Soms is het niet anders en dat is ook informatie. Er is meer aan de hand, dit is niet het juiste moment of/en dit is iets van de lange adem. Wees realistisch en ook compassievol naar jezelf toe. En… het hoeft niet perfect!

Hoe werkt deze vooronderstelling voor jou? Deel in de comments jouw ervaring 😃.

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina