fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #18

een NLP vooronderstelling:

Alles begint en eindigt bij jezelf

Deze vooronderstelling heeft betrekking op je eigen verantwoordelijkheid voor 100% te nemen. Besef dat jij verantwoordelijk bent voor jouw eigen keuzes, en open hiermee de weg om je eigen wereld vorm te geven. Als je deze vooronderstelling helemaal omarmt kan je de kracht van NLP volledig tot zijn recht doen komen.

Wat staat er in de weg om je eigen verantwoordelijkheid te nemen?

1. ontkenning

Als je de realiteit van je bestaan ontkent en doet alsof er geen problemen zijn dan is het ook niet mogelijk om de verantwoordelijkheid te nemen en dus een oplossing te vinden tot de problemen die er wel degelijk zijn.

2. slachtofferschap

Als je gelooft dat er niks is dat je kan doen om jouw problemen op te lossen, als je gelooft dat het aan anderen ligt dat jij een probleem hebt, als je gelooft dat de omstandigheden die buiten jezelf liggen de oorzaak van je problemen zijn, dan is er zeker sprake van de slachtofferrol in te nemen. Hierdoor neem je geen verantwoordelijkheid voor jouw leven.

Waarom is het fijn om in ontkenning of slachtofferschap te leven? Het voelt beter! Heel simpel. Als je ontkent wat er is, hoef je ook niet te voelen wat er bij jou speelt. Als jij het slachtoffer speelt, dan is precies hetzelfde aan de hand.

Wat kan je dan wel doen om eigen verantwoordelijkheid te nemen?

Je hebt minimale invloed op je omgeving en de mensen om je heen. Waar je wel volledig invloed op hebt is hoe jij omgaat met de wereld en de mensen om je heen. Daar ligt de sleutel tot eigen verantwoordelijkheid nemen.

Jij hebt de volledige keuze hoe ja naar iets kijkt, hoe je reageert, hoe jij iets op waarde inschat.

Natuurlijke spelen oude patronen, ervaringen en overtuigingen ook een rol. Dat is het moment wanneer je NLP inzet (of wat voor jou het beste werkt), en verantwoordelijkheid neemt voor jouw ervaring en jouw aandeel in het geheel.

Toepassen

1. Stel de volgende vraag aan jezelf vanuit de positie van fair witness: wat speelt er in mijn leven waar ik geen verantwoordelijkheid voor neem (durf te nemen)?

2. Laat het antwoord tot je doordringen.

3. Besluit dat je vanaf nu wel de verantwoordelijk gaat nemen om hier stapje voor stapje verandering in aan te gaan brengen!

Deel jouw ervaring, wat voor jou uitdagend is en wat voor jou werkt.

 

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina