fbpx

Oefenen, toepassen, doen! #19

een NLP vooronderstelling:

Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Theorie

Er is een verschil tussen gedrag en intentie. Gedrag kan als destructief of nadelig ervaren worden door anderen. Dit kan ook gelden voor de persoon zelf die het gedrag vertoont (bijvoorbeeld ongezond of zelfdestructief gedrag).

De intentie die aan de basis van het gedrag ligt is altijd positief voor de persoon zelf die het gedrag vertoont. Het gedrag is meestal gericht om ergens van weg te komen (bescherming, overleving) en/of om iets te bereiken of na te streven (zoals goed voelen).

Praktijk

Hoe kan je deze vooronderstelling in je dagelijks leven gebruiken? Allereerst helpt het je in relatie tot anderen. Als er mensen in jouw omgeving zijn die gedrag vertonen die jij niet begrijpt of waar je nadeel van ervaart, dan kan deze vooronderstelling lucht en ruimte scheppen.

Voor dat je de ander veroordeelt voor zijn of haar gedrag kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar de ander. Wat speelt er waardoor deze persoon denkt dat het vertoonde gedrag nodig is? Dat wil niet zeggen dat je het gedrag hoeft goed te keuren, maar het kan helpen begrip te kweken.

Het kan jou ook helpen te bepalen hoe je gaat reageren. Als jij weet wat de intentie van het gedrag van de ander is zou je een alternatieve oplossing kunnen aanbieden waardoor de ander krijgt wat die zoekt zonder dat jij daar nadelige effecten van ervaart. Handig bijvoorbeeld in de rollen als ouder, collega of partner.

Als coach of hulpverlener is deze vooronderstelling heel krachtig. Het achterhalen van de positieve intentie maakt dat veel meer opties tot de beschikking komen van de persoon die van bepaald gedrag al wil komen.

Dit alles kan je natuurlijk ook op jezelf toepassen waardoor je zachter kan zijn voor jezelf en ook alternatief gedrag kan gaan uitproberen om het gewenste resultaat te behalen. Dat stemmetje die zegt “zo ben ik nu eenmaal” kan je dan overtuigen dat dat niet zo is zodat ook jij het anders kan gaan doen.

Toepassen

Deze vooronderstelling werkt als een krachtige filter. Zet je deze “aan”, dan ga je het gedrag van anderen (en jezelf) heel anders bekijken. Waarschijnlijk zal je veel minder oordelen en een minder sterke emotionele reactie hebben tot wat je observeert. Dat maakt dat jij ook veel meer toegang hebt tot je eigen hulpbronnen waardoor je ook veel effectiever kan reageren.

Dus zet de bril op van “Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie” en merk op wat het met jou doet!

Terug naar de NLP refresh hoofdpagina