fbpx

Wat is NLP volgens Novalife?

Voor ons is NLP veel meer dan een methodiek. Het is een levensstijl, het is een manier van doen, het is praktisch, effectief en creëert wezenlijke verandering. Het leert je begrijpen en inzicht te krijgen in waarom je doet wat je doet, denkt wat je denkt, voelt wat je voelt. NLP reikt je tools aan die jou in staat stellen in beweging te komen, om richting te bepalen, om te zijn wie je bent. Bij Novalife richten we ons niet alleen op de methodiek, maar ook op het integreren van NLP in je dagelijks leven.

Waar staat NLP voor?
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is ontstaan in de jaren zeventig vanuit een behoefte te begrijpen hoe de psyche van de mens werkt. NLP had ook kunnen staan voor Natuurlijke Levens Processen, omdat het een vertaling is geworden van wat wij als mensen al dagelijks binnen onszelf doen, maar veelal niet bewust van zijn. NLP wordt wel eens beschreven als het handboek, van hoe wij als mensen functioneren, die je nooit gekregen hebt bij je geboorte.

Wil je meer weten over NLP?

Soms is het makkelijker om het je gewoon mondeling uit te leggen. Wij bellen je graag op om je meer te vertellen over NLP en de opleiding. Je kan ook een gratis kennismakingsgesprek bij ons inplannen als je wilt.

– Bel mij op!

– Ik plan een online/live kennismakingsgesprek

NLP uitgelegd

Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is ontstaan als een model voor communicatie en het veranderen van de innerlijke ervaring. De term staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuiglijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

Iedereen filtert zijn/haar informatie via de zintuigen
We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Zien (visueel), horen (auditief), voelen (kinesthetisch), ruiken (olfactorisch) en proeven (gustatief). Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

Iedereen heeft een eigen unieke blik op de wereld
NLP geeft inzicht in hoe ervaringen ontstaan en hoe je kunt leren uit deze ervaringen voor de toekomst. Hierbij is iedere ervaring een subjectieve belevenis van een gebeurtenis. De persoonlijke beleving van het leven of een gebeurtenis wordt gecreëerd door ideeën en overtuigingen, waardoor we onze ervaringen creëren. Die ervaringen leiden dan weer naar andere ervaringen en hierdoor opgebouwde overtuigingen, denkpatronen en verwachtingen. Hierdoor heeft iedereen zijn unieke model van de wereld, waarop hij of zij het leven, de wereld en gebeurtenissen ervaart.

Onbewuste breinprocessen bewust worden
Veel dingen die we doen en denken worden na verloop van tijd een “gewoonte” en doen we onbewust. Met NLP leer je hoe je door middel van taal en communicatie invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. NLP technieken helpen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop je dingen doet. Inzicht in die onbewuste patronen is vaak al voldoende om verandering op gang te brengen. Daarnaast word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Contactgegevens Novalife
Christinastraat 10
2731 EZ  Benthuizen
info@novalife.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Novalife is aangesloten bij:

CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)


NVNLP (Nederlandse Vereniging voor NLP)

SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers)