fbpx

Maar dat is knap ingewikkeld als je niet echt weet wie je bent, of wat jij wilt zijn.

Als je eigenlijk vooral weet wat anderen willen zien, wat anderen van jou verwachten.

Als je op voorhand al het gevoel hebt jezelf te moeten verdedigen voor wie je bent.

Als je op voorhand al het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt.

Laat staan dat iemand de echte jij ziet.

De enige die dat wel zou kunnen leren zien: ben jij.

Investeer daarin. Het is zo zonde om dat niet te doen. Om afhankelijk te zijn van wat anderen van je denken. Om zo in je hoofd te blijven worstelen. Om aardig gevonden te willen worden. Of om wat voor reden dan ook. Angst om dan mensen te verliezen als jij jij zou zijn. Angst dat je dan alsnog afgewezen wordt.

Het is vermoeiend. Maar het ergst is: je bent bezig jezelf te verliezen. Je bent bezig met jezelf af te wijzen. Pijnlijk. Maar waarschijnlijk denk je dat je die pijn van zelfafwijzing beter kunt handelen dan de afwijzing van anderen.

Hmmm… een wat zwaardere post dan we hadden bedacht. Maar het gaat ons ook daadwerkelijk aan het hart. Hoe vaak we hier in de opleiding vrouwen én mannen hebben zitten die ten koste van zichzelf anderen blijven pleasen, of zich blijven aanpassen uit angst voor afwijzing. We zijn dan altijd blij dat ze ons gevonden hebben en we ze kunnen helpen om dat patroon te doorbreken, maar het doet ons wat om te beseffen dat er ook nog zoveel mensen zijn die denken dat ze hier niet uit kunnen komen. Die de stap naar hulp niet zetten. Of durven zetten.

Een luchtigere afsluiting dan  Wees lekker jezelf, of wordt het! Haal het vrolijke, speelse, impulsieve of avontuurlijke deel in je omhoog en… be YOU!