fbpx
De N van NEURO:

Neuro gaat over het brein en het centrale zenuwstelsel. Dit systeem is heel belangrijk en regelt voor jou alle lichamelijke en mentale processen. Jouw zintuigen ontvangen iedere seconde enorme hoeveelheden aan informatie binnen. Dit komt via je zenuwstelsel bij je brein terecht die er vervolgens wat mee doet – er soep van maakt! Zo ontstaan beelden, geluiden, tast(gevoel), gevoelens en emoties, smaken en geuren en al dit samen vormt dan jouw ervaring van de situatie waarin jij je bevindt.

Je onderbewuste deel van je brein doet alle harde werk. De informatie dat binnenkomt wordt opgeslagen en datgene wat op dat moment voor jou relevant is wordt via een neurologisch filter proces naar jouw bewuste deel doorgesluisd. Dit proces bepaalt hoe jij de situatie op dat moment ervaart, het bepaalt waar jij je bewust van wordt. Vanuit deze ervaring besluit je vervolgens (meestal weer onbewust) welk gedrag je gaat inzetten.

NLP maakt dit hele proces bewust. Op die manier kan je er zelf ook wat mee! Je kan zelf sturing gaan geven aan jouw ervaring als je weet hoe dit proces werkt. Dit leer je met NLP, waardoor je veel meer keuzemogelijkheden en opties tot je beschikking krijgt. Wat een vrijheid is dat!

De L van LINGUISTISCH:

LinguĂ¯stisch verwijst naar hoe wij taal gebruiken om betekenis te geven aan wat er binnenin ons en buiten ons plaatsvindt. Taal is iets heel bijzonders. Wij als mensen hebben het gesproken woord als manier ontwikkeld om met anderen te kunnen communiceren. Iedere taal is anders, heeft andere accenten en structuur en daarmee bepaalt het mede ook de belevenis van de spreker. Naast het feit dat de taal zelf invloed heeft op de belevenis, heb jij als spreker ook nog een zekere keuzemogelijkheid.

Hoe jij taal gebruikt naar anderen toe en in gesprek met jezelf bepaalt ook hoe jij datgene waarover je spreekt ervaart. Welke woorden jij kiest heeft heel veel invloed op de beleving. Daarnaast geeft taal ook een signaal naar de luisteraar hoe de innerlijke wereld van de spreker in elkaar steekt. Er is een belangrijke wisselwerking tussen jouw innerlijke wereld en de taal die jij gebruikt (zowel verbaal als non-verbaal).

Zodra jij je bewust wordt van jouw eigen onbewuste taalpatronen kan je met de linguĂ¯stische modellen binnen NLP veel bereiken om zowel je eigen communicatie te verbeteren alsook hoe jij jouw leven ervaart. Ook ben je beter in staat om anderen beter te helpen doordat jij de ander beter leert begrijpen.

De P van PROGRAMMEREN:

Er draaien als het ware allerlei automatische “programma’s” in onze onderbewuste die ons gedrag aansturen. Deze programma’s zijn over de jaren heen ontwikkeld op basis van ervaringen, opvoeding en scholing. Het merendeel van deze programma’s zijn onbewuste patronen waar je geen weet van hebt. Dat is heel handig zolang ze voor je werken – je hoeft zo niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Helaas hebben wij op jonge leeftijd niet de capaciteit om een keuze te maken over welke programma’s er in ons systeem gaan draaien. Dat betekent dat ieder mens allerlei gedragspatronen (programma’s) aanleert die zowel nuttig zijn als contraproductief werken. Met NLP heb je wel keus! Je leert met NLP de programmeertaal van het onderbewuste en op die manier kan je oude patronen doorbreken en jezelf nieuwe aanleren. Hoe fijn is dat?!