fbpx

Velen die wel eens van NLP gehoord hebben kennen het vanuit het perspectief van een communicatietraining. De L in NLP staat voor ‘Linguïstisch’. Dus ja, NLP heeft zeker iets te maken met communicatie.

Interessante ontdekkingen

In de beginjaren van NLP in de jaren 70 waren de ontwikkelaars vooral bezig met het ontdekken van effectieve modellen om te gebruiken in een therapeutische setting. Daar is de realisatie gemaakt dat taalgebruik een essentieel onderdeel is van succesvolle interventies. Maar niet alleen dat, ook de manier van communiceren had een grote impact in hoe succesvol een behandeling was.

Rapport

Het component ‘taal’ binnen NLP is net wat te uitgebreid om in een blogpost te bespreken dus dat komt een andere keer. Waar ik het deze keer wel over wil hebben is het belang van ‘rapport’ met je gesprekspartner. Rapport heeft te maken met je zo af te stemmen op de ander dat deze persoon zich echt gezien en gehoord voelt. Dat is een van de kernelementen van succesvol communiceren volgens NLP.

Elementen van rapport

1.     Matchen

2.     Backtracken

3.     Sort by other

4.     Respect hebben voor het wereldbeeld van de ander

Matchen

Matchen is je eigen gedrag in overeenstemming brengen met dat van de ander. Dit kan op de volgende elementen:

·       lichaamshouding

·       bewegingen en gebaren

·       spreektoon, -tempo en -ritme

·       ademhalingstempo, -ritme en -diepte

·       sleutelwoorden en karakteristieke uitdrukkingen

Je kan ook matchen op de inhoud (in zoverre dat congruent voor jezelf voelt):

·       overtuigingen (meningen, vooronderstellingen, aannames)

·       cultuur (soort kleding, favoriete sport, soort auto etc.)

·       criteria en waarden (wat iemand belangrijk vindt)

Backtracken

Backtracken is de woorden en de expressie teruggeven, soms letterlijk een woord of een deel van een zin, soms een samenvatting van het daarvoor gezegde met dezelfde woorden en zoveel mogelijk met dezelfde intonatie.

Door te herhalen wat de ander gezegd heeft weet deze persoon dat je geluisterd hebt en begrepen hebt wat deze zojuist tegen je gezegd heeft.

Sort by other

Sort by other betekent dat je voorrang geeft aan de ander in jouw interactie met deze persoon.

Elementen van sort by other

·       Jouw aandacht is volledig bij de ander

·       Het wereldbeeld van de ander heeft voorrang over die van jezelf

·       Je zorgt ervoor dat je nog wel verbonden blijft met jezelf en wie jij bent in dit geheel

Respect hebben voor het wereldbeeld van de ander

Ieder persoon heeft zijn of haar unieke wereldbeeld. Een geheel eigen interpretatie van de werkelijkheid. Het is belangrijk dit te onderkennen. Jij en jouw gesprekspartner kijken per definitie anders naar de wereld.

Wil je écht verbindend communiceren met de ander dan is het erg belangrijk om de ander in zijn of haar waarde te laten. Dat betekent respect hebben voor het feit dat de ander een ander wereldbeeld heeft.

Je hoeft het niet eens te zijn, maar door belerend of neerbuigend over het wereldbeeld van de ander te zijn verbreek je het allersnelst de mogelijkheid voor een dialoog met de ander.

Toepassen

Leren is een proces. In een keer al deze elementen aanpassen in jouw communicatie is weinig productief. Kies één element en ga daar dan een tijdje actief mee oefenen, net zo lang totdat je merkt dat het meer een tweede natuur voor je wordt.

Nieuwsgierig?

Triggert deze post jou en ben jij nieuwsgierig geworden?

Als jij wilt onderzoeken of NLP wat voor jou kan zijn, boek anders hieronder een videobelafspraak om eens kennis te maken en om jouw vragen te kunnen stellen.