fbpx
Me ergens zo thuis voelen als in de rol van NLP trainer was een aangename verrassing voor me. Vooral omdat de thema’s ‘me thuis voelen’ en ‘op mijn plek zijn’ een belangrijke rol spelen in mijn leven. Ik heb Nederlandse ouders en ik ben geboren in Liberia en groeide daarna op in Casablanca, Dubai en Rio de Janeiro. Op mijn 16e kwam ik uiteindelijk in Nederland te wonen.

Expat
Op jonge leeftijd leerde ik door mijn expat jeugd veel over andere culturen. Ik wist toen al dat we allemaal in essentie hetzelfde zijn, ondanks de ook aanwezige verschillen. Ik behaalde mijn VWO diploma aan een internationale middelbare school, behaalde mijn HBO diploma aan de Hogere Hotelschool in Den Haag en ik ben daarna Internationale Betrekkingen gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Zodoende ben ik tweetalig opgegroeid: thuis Nederlands en op school en tijdens studie heb ik altijd Engels gesproken.

Reizen
Ik heb een korte tijd in Ecuador, de Nederlandse Antillen en Engeland gewoond en gewerkt. Na mijn studie ben ik als intercedent gaan werken bij Randstad. De roep naar het buitenland werd me te sterk waardoor ik op een vacature die ik voorbij zag komen heb gesolliciteerd en voor KLM ben gaan werken als steward. In de beginjaren voelde dit als perfecte baan. De wereld rondreizen gaf mij rust. Ik voelde me telkens thuis als ik ergens in het buitenland was. Wat mij vooral trok waren de mensen: het liefst leerde ik lokale mensen kennen om zo dicht mogelijk bij de plaatselijke cultuur te kunnen komen. Ook de mensen in het vliegtuig – de duizenden verschillende collega’s en passagiers uit alle windrichtingen boeiden mij enorm.

Verandering
De wereld en de luchtvaart was ondertussen aan het veranderen. Na september 11 werd alles anders in de luchtvaart – waarbij eerst zorgzaamheid en een fijne sfeer belangrijk waren, werden nu veiligheid en controle steeds dominanter. De bedrijfscultuur verharde ook. En ook ik veranderde. Langzaam maar zeker was de match tussen mij en mijn werk niet meer kloppend. Echter, het duurde heel wat jaren voordat ik dat doorhad. Aan de ene kant voelde ik dat wel, maar ik durfde dit niet te erkennen. Omdat mijn vader ook voor KLM werkte en dit bedrijf altijd een belangrijke rol speelde in ons gezin, was het moeilijk voor mij om los te laten.

Na 9 jaar als steward te hebben gewerkt werd het vliegen me te zwaar. Ik begon allerlei onverklaarbare lichamelijke symptomen te krijgen en was alleen maar moe. Op een gegeven moment kon ik niet anders dan me ziek melden. En zo begon eigenlijk mijn reis van persoonlijke ontwikkeling en groei.

Bore-out
In eerste instantie werden mijn klachten als bore-out aangezien. Het advies werd toen: ga voor een promotie. Ik kon me daarin wel vinden. Na 9 jaar was ik wel klaar met mijn rol als steward. Ik had zelfs 3 jaar in de ondernemingsraad van de KLM gezeten om zo meer voldoening te krijgen in mijn werk. Om mijn kansen op een promotie groter te maken besloot ik om mijn communicatievaardigheden te verbeteren en ben ik NLP gaan leren.

Tot mijn grote verrassing was NLP zo veel meer dan dat! Deze periode leerde me dat om écht gelukkig te zijn in het leven, ik naar mijn hart moet luisteren. Juist omdat ik dat zo lang niet had gedaan, en steeds weer mijn hoofd volgde en niet mijn hart, gaf mijn lichaam me aan dat ik van koers moest veranderen.

Burn-out
Die promotie is er gelukkig nooit gekomen. Mijn lichamelijk herstel wilde maar niet en uiteindelijk ben ik voor het beroep steward afgekeurd: burn-out! Door NLP ben ik gaan inzien dat ik consequent steeds ver over mijn grenzen heen ging, en zo roofbouw pleegde op mijn lichaam. Ook begon ik in te zien dat ik me begaf in een omgeving die niet bij me paste.

Wat ik vooral vermoeiend en zwaar vond, was het feit dat ik met honderden mensen opgesloten zat in een metalen buis en dat uren achter elkaar. Drukte, stress, veel geluid en de energieën van veel mensen dicht op elkaar deden mij geen goed. Ook had ik tot dan toe altijd in dienstverlenende beroepen gewerkt, waardoor ik vooral veel aan het geven was aan anderen zonder voor mezelf te zorgen.

Herstel
Om er weer bovenop te komen ben ik mij gaan richten op lichamelijk herstel: regelmatig eten en slapen waren uiteindelijk datgene wat ik zo hard nodig had. Langzaam aan voelde ik me weer mens worden.

Mijn periode van herstel bracht me terug bij vragen waar ik me als kind al mee bezig hield. Als kind was ik namelijk alsmaar bezig met antwoorden zoeken. Ik wilde precies weten hoe het universum werkte. Vragen zoals ‘Wie ben ik?’, ‘Waarom ben ik hier?’ ‘Waarom voel ik wat ik voel?’, ‘Wat denk ik? en ‘Wat doe ik en waarom doe ik wat ik doe?’.

NLP
Deze vragen zette me aan tot het volgen van de NLP Master-Practitioner en daarna gelijk de NLP trainers opleiding in Santa Cruz, Californië.

Voor het eerst in vele jaren voelde ik me weer echt goed. Ook al had ik geen ambitie om trainer te worden op dat moment, was ik puur op mijn intuïtie de opleiding gaan volgen en dat was een schot in de roos. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten. De trainers wisten een veilige en bijna magische sfeer neer te zetten. Ik heb daar prachtige mensen mogen leren kennen en door de veiligheid en onderlinge support heb ik volledig mezelf kunnen zijn. Dat voelde goed en ik wilde dat gevoel vasthouden!

Zo begon ik mezelf steeds beter te leren kennen en moest ik ook erkennen dat ik niet op mijn plek zat. Het kostte me veel moeite om afscheid te nemen van KLM. Ik heb het nog een jaar volgehouden op een kantoorbaan bij KLM en uiteindelijk ben ik toch vertrokken.

Mijn eigen pad
Niet alleen qua werk zat ik verkeerd, ook mijn (woon)omgeving klopte niet. Ik woonde in het centrum van Amsterdam in een heel klein appartement. Net zoals velen probeerde ik mijn leven in te vullen zoals ik dacht dat dat moest: een veilige baan bij een goede werkgever, een druk sociaal leven, een koophuis, dat hoorde er allemaal bij om succesvol te zijn dacht ik toen. Maar het klopte niet. Ik ging inzien dat ik was veranderd. Misschien niet veranderd, maar juist meer mezelf geworden. Ik koos langzaam maar zeker voor mezelf en begon mijn eigen pad te volgen. Ik besloot mijn woning te verkopen en een andere pad op te gaan.

Terugval
De kredietcrisis was ondertussen uitgebroken. Met veel verlies kon ik eindelijk mijn woning verkopen. Ik heb vele jaren ieder dubbeltje moeten omdraaien om mijn schulden te kunnen afbetalen. Hierdoor begon ik zonder dat ik het in de gaten had weer af te dwalen van mijn pad. Ik koos voor zekerheid, nam een baan aan in een hotel en ben ook weer in oude valkuilen gestapt.

Kanker
De economie zat tegen en uiteindelijk moest ik daar weg en ben ik een nieuwe weg ingeslagen. Ik ben in het onderwijs terechtgekomen. Een prachtige leerschool. Maar helaas, na een half jaar ontdekte ik bij mezelf een verharding – het bleek een tumor. Deze werd met succes verwijderd en ik ging vrolijk door alsof niks gebeurd was. Ik had ondertussen beter kunnen weten. Net zoals de burn-out er was mij van richting te doen veranderen, zo had de kanker ook een boodschap.

Hoofd versus hart
Ergens voelde ik wel dat ik op de verkeerde plek zat op mijn nieuwe werk, maar tegelijk zat ik ook goed. Ik had een geweldige werkgever en hele zorgzame collega’s. Ik zou gek zijn die zekerheid op te geven zei mijn hoofd. Mijn hoofd won het weer van mijn gevoel. Een jaar later waren er uitzaaiingen geconstateerd en mocht ik daarna een half jaar aan de chemotherapie.

Gelukkig sloeg deze goed aan en kreeg ik officieel te horen dat ik in remissie was. In de tussentijd had ik hulp gezocht bij een van mijn NLP leermeesters om mij te helpen met deze periode om te gaan. Zij feliciteerde mij met de remissie en stelde voor het ook als zodanig te gaan zien: re-missie. Tijd om mijn missie opnieuw vorm te geven zoals dat bij mij past.

Makkelijk was het niet. Uiteindelijk moest ik weer afgekeurd raken om in te gaan zien dat het misschien toch echt tijd was om mijn eigen pad te gaan kiezen.

Novalife
Als een deur sluit, opent een ander. Een vriendin uit de NLP wereld vroeg mij of ik interesse had om Novalife samen met haar over te nemen. Zonder dat ik erover nadacht antwoordde ik JA! Iets in mij wist dat dit het juiste pad voor mij was. Zonder te weten waar ik precies aan begon, wetende dat steeds maar vasthouden aan het bekende en zekerheid mij geen goed deden, heb ik mijn gevoel gevolgd.

Zelfstandig
Zo begin ik steeds meer in te zien dat vrijheid en zelfstandigheid belangrijke waarden voor mij zijn. Daarom voelt dit pad nu ook zo goed. Het geeft uiting aan mijn behoefte om vanuit zelfstandigheid mijn eigen koers te varen. De waarde zekerheid was tot voor kort een van mijn belangrijkste waarden. Het leven heeft mij ondertussen geleerd dat zekerheid niet bestaat. Ik heb geleerd dat je moet leren omgaan met de veranderingen die er altijd zullen zijn – leren varen op de golven van het bestaan. NLP is voor mij daarin essentieel. Het is voor mij een toolkit die mij steeds weer ondersteunt en helpt om zowel voorwaarts te gaan alsook mij helpt om te gaan met de obstakels die ik op mijn pad tegenkom.

Het leven daagt je steeds uit. Toen mijn zakenpartner aangaf dat ze wilde stoppen met Novalife omdat het te veel voor haar werd kwam dat hard aan. Met z’n tweeën voelde veilig. Alleen aan de slag voelde in eerste instantie angstaanjagend. Maar ondertussen heb ik ook daar vrede mee gesloten en ben ik met vertrouwen in mezelf de stap gezet om zelfstandig Novalife en mezelf in de wereld te gaan zetten.

Gevoeligheid
Tijdens deze lange reis op zoek naar heling en antwoorden ben ik er ook achter gekomen dat ik heel gevoelig ben aangelegd. Dat besef was ik volledig kwijtgeraakt. Als kind en later als jong volwassene werd mij vaak verweten dat ik ‘te gevoelig’ was. Mijn buien en emoties konden nogal radicaal schommelen en ik wist zelf nooit waarom. Ik voelde dingen die ik niet kon plaatsen.

Ook mijn interesses leken met iedere wind mee te waaien. Ik had een duidelijke voorkeur waar en met wie ik wel wilde zijn en waar en met wie niet. Ik had een voorkeur voor rust en ik ging lawaai en drukte het liefst uit de weg. Sfeer was voor mij heel erg belangrijk.

Hooggevoeligheid is een eigenschap die door velen in mijn omgeving niet werd omarmd of (h)erkend. Ik begon het gevoel te krijgen dat er iets mis met me was. Ik begon me dus aan te passen en ik ben mij meer gaan gedragen naar de verwachtingen van anderen, en liet mezelf daarbij in de steek.

Over de jaren ging ik me steeds minder gelukkig voelen. Dat aanpassen koste mij erg veel energie. Maar de dingen doen zoals de meesten ze ‘gewoon’ doen, ervaarde ik ook als ‘te veel’. En op een gegeven moment wist ik niet meer zo goed wie ik was. Ik was me gaan identificeren met het beeld wat ik naar de buitenwereld wilde laten zien en ik was mijn authentieke (gevoelige) zelf kwijtgeraakt.

Pas tijdens mijn NLP opleidingen kwam ik hier achter. NLP kwam op het juiste moment. Het was onderdeel van mijn herstelproces en in eerste instantie begon ik deze vanuit de gedachte dat ik de communicatie met anderen moest verbeteren. Uiteindelijk ging het om de communicatie met mezelf.

Ik maakte kennis en leerde hoe ik bewust kon omgaan mijn eigen hooggevoeligheid en het te zien als een kracht. Zo leerde ik ook om anderen ieder zijn of haar natuurlijke gevoeligheid als kracht te helpen zien. Tijdens de NLP opleidingen die ik volgde kreeg mijn gevoelige kant weer alle ruimte om er weer te zijn en vond ik antwoorden op de vragen waar ik al jaren mee rond liep en waarop ik eigenlijk de antwoorden al wist.

Energie en Intuïtie
Ik maakte ook kennis met wat men noemt het alternatieve circuit: acupunctuur hielp me goed alsook Qi Gong en Yoga. In eerste instantie voelde ik heel veel weerstand op dit gebied. Veel te zweverig. Ik zag mijzelf vooral als analytisch persoon en dit klopte totaal niet met mijn wereldbeeld. Wat mijn ogen opende was een sterke ervaring met energie. Ik had op een gegeven moment last van de hik, echter deze wilde maar niet stoppen en na 3 weken onafgebroken de hik begon ik me wel zorgen te maken. Bij het ziekenhuis konden ze me niet veel verder helpen behalve zware medicatie geven waarbij ik alleen versuft in bed kon liggen.

Ik ben op onderzoek gegaan en kwam bij een acupuncturist terecht. Voor hem was het duidelijk, mijn energie zat vast in een vlecht. Hij deed zijn werk en liet mij met de naalden een tijdje liggen. Ineens gebeurde er iets heel merkwaardigs – ik voelde golven van hitte ineens door mijn lijf gaan, van mijn voeten tot mijn kruin, en weer terug. Dat duurde misschien niet meer dan een minuut, en zodra het voorbij was, was de hik weg! Voor mij kwam toen het inzicht dat er veel meer is dan wat wij in de moderne wereld geloven.

Met deze ervaring op zak kwam ik ook in contact met energiewerk. Ik heb gemerkt dat ik daar natuurlijke aanleg voor heb. Ook heb ik ontdekt dat mijn intuïtie en mijn gevoeligheid mij toegang geven tot informatie die ik niet kan weten. Deze kwaliteiten gebruik ik tegenwoordig waar nodig als ondersteuning in mijn werk bij het helpen van anderen.

Blijven ontwikkelen
Mijn pad van zelfonderzoek en persoonlijke ontwikkeling blijft doorgaan. Ik heb veel geleerd; over mezelf, de menselijke psyche, het menselijk bestaan en de wereld om ons heen. Naast NLP heb ik mijn ontwikkelingsreis ook bekwaamd in mindfulness, zelfcompassie, coaching, counselling en energiewerk.

Dat is dan ook mijn passie, het steeds beter leren kennen van de mens om zo steeds beter de helpende hand te kunnen bieden als iemand vastloopt. Ik heb bewust voor dit pad gekozen en ik werk niet als psycholoog, psychotherapeut of medisch specialist, omdat ik me niet wil vastbinden aan protocollen en niet bezig wil zijn met ziektebeelden. Ik werk het liefst vanuit mijn gevoel, flexibel en inspelend op dat wat zich aandient, op de ander gericht en uitgaande van de innerlijke kracht en ware essentie van de persoon.

Missie
Zo geef ik steeds verder invulling aan mijn (re-)missie. Mijn missie is om bij te dragen aan een betere wereld door mensen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling en heling: Happy people = Happy planet ?!

Of zoals Robert Dilts (mede-ontwikkelaar van NLP en bij wie ik het trainersvak heb geleerd) dat zo mooi verwoord heeft: “to create a world to which people want to belong”.

Richard