fbpx

In NLP stellen we dat lichaam en geest een eenheid zijn. Dat vertaalt zich als volgt:

✳️ hoe jij je lichamelijk voelt beïnvloedt de kwaliteit van je gedachten

én

✳️ de kwaliteit van je gedachten beïnvloeden hoe jij je voelt.

Dat komt omdat beiden één geheel vormen.

In de praktijk

Als ik mezelf als voorbeeld neem: door gezondheidsuitdagingen uit het verleden ervaar ik altijd wel een vorm van lichamelijk ongemak. De ene keer is het een tekort aan energie, de andere keer komt het in de vorm van pijn en op hele slechte dagen komen ze samen op bezoek.

Ik heb hier mee moeten leren omgaan.

Als ik onvoldoende aandacht heb voor mijn lichamelijke of mentale staat dan kan het snel bergafwaarts gaan met hoe ik me voel. Het is een beetje het kip en het ei verhaal wat als eerste komt, de gedachte of het gevoel.

Wat ik er persoonlijk van merk is dat ik me dan steeds slechter ga voelen. Ik kom dan in de piekerstand waardoor emoties zoals ‘me zorgen maken’ ook snel om de hoek komen kijken. Dat verergert vervolgens mijn lichamelijke staat, wat weer lijdt tot meer zorgen maken. Dan ben ik ineens beland in een neerwaartse spiraal.

3 stappen om je beter te voelen

Stap 1 = acceptatie van wat is.

Door te erkennen van wat er speelt en je verzet tegen wat is op te heffen geef je jouw geest en lichaam de kans om te kalmeren. Dit ondersteunt de dynamiek die nodig is om weer in een opwaartse spiraal terecht te komen.

Stap 2 = zorg voor je lichaam.

Rust en ontspanning zijn erg belangrijk. Zodra je lichaam overbelast of overprikkeld raakt dan is het al te laat. Ik zorg voor mijn lichaam door dagelijkse Qi Gong oefeningen te doen, te mediteren, een vorm van lichaamsbeweging te doen en voldoende pauze momenten te creëren. Daarnaast is slaap heel belangrijk. Zo vorm ik een buffer die ik nodig heb om om te kunnen gaan met de uitdagingen die op mijn pad komen.

Stap 3 = gebruik jouw focus om richting te geven aan je gedachten.

Je geest heeft de neiging om je te volgen net als een trouwe hond. Focus dus op wat wel goed gaat en wel lukt! Naarmate je dat steeds meer doet zal je geest je daarin volgen. Door steeds positiever te denken zal je merken dat de ongemakken van het lijf je steeds minder zwaar zullen vallen en misschien ga je je gewoonweg zelfs goed voelen.

Is het echt zo simpel?

Ja en nee. Nee omdat er uitzonderingen zijn (zoals emotioneel of lichamelijk trauma).

Maar wat je wel kan stellen is dat als je goed voor je lichaam en geest zorgt, jouw hele system en je toekomstige zelf je daarvoor heel dankbaar zullen zijn. Een investering in jezelf die zichzelf terugbetaalt omdat je dan toe gaat komen aan wat echt belangrijk voor je is 😃.

Nieuwsgierig?

Triggert deze post jou en ben jij nieuwsgierig geworden?

Als jij wilt onderzoeken of NLP wat voor jou kan zijn, boek anders hieronder een videobelafspraak om eens kennis te maken en om jouw vragen te kunnen stellen.