fbpx
Sta je hier wel eens bij stil? Dat je tijd verspilt als je niet in jezelf gelooft?
(Blog van Maaike, NLP trainer en coach @Novalife)

Als anderen in jou geloven en jij niet, waarom je tijd verspillen aan onzekerheid?

Kun je beter je tijd stoppen in het ontwikkelen van zelfvertrouwen, lef, durf, daadkracht (of wat het ook is waardoor je niet in jezelf gelooft).

De tijd die je kwijt bent en die vervliegt met het onzeker-zijn, kun je net zo goed gaan investeren in iets beters: JOU :!

Vroeger was dat anders
Geloof me, geloven in mezelf was er niet bij toen ik jong was. Pas rond m’n dertigste begon ik écht te investeren in opleidingen, cursussen, coachings.

Ik had me ooit ingeschreven voor een opleiding en wilde een ‘voorgesprek’ met de trainer. Want, zo dacht ik, ik had nog wel wat overtuiginkjes weg te werken vóór ik kon beginnen. Hij dacht daar anders over. En hij schreef in een mail na dat gesprek: ‘Ik ga er persoonlijk voor zorgen dat je je opleiding haalt.”

Dit was een bizarre ervaring voor me. Deze man had nog niets van mij gezien, had me alleen een half uur (met klotsende oksels ook nog, want het was súperwarm!) gesproken en sprak nu al zijn vertrouwen uit.

Dát gaf een shift in mijn hoofd! En zelfs in mijn lijf!
Als hij in mij gelooft, nog zonder dat ik iets laat zien.
Waarom geloof ik dan niet ook in mezelf, of ga er minstens met alles wat ik in me heb voor zorgen dat ik het straks OOK geloof….

En zo ging het. Ik was klaar met hoe het was (onzeker, niet geloven in mezelf) en klaar voor hoe het zou worden (zekerder, wel geloven in mezelf).

Telkens als ik me onzeker voelde zag ik die 2 opties voor me:
1 niet geloven in mezelf en
2 geloven in mezelf.

Ik ben met vallen en opstaan voor 2 gegaan en ik heb er geen dag spijt van!

Een mini-NLP-oefening
Stel jezelf eens voor over een jaar of tien. Je kijkt terug op je leven en je ziet jezelf daar nog worstelen met onzekerheid.
Je denkt terug aan die periode, ziet hoe je toen was, wat je überhaupt allemaal doorstaan hebt en je ziet ook dat je in de afgelopen tien jaar gegroeid bent, want je bent óók voor optie 2 gegaan.

Hoe ziet je levenslijn eruit als je 10 jaar ouder bent en terugkijkt op je leven van de afgelopen 10 jaar waarin je meer en meer in jezelf bent gaan geloven?

–> Om het te versterken kun je deze vraag aan jezelf stellen: Wat kan ik, nu ik 10 jaar ouder ben, zeggen tegen mijn jongere-zelf: “…………..”

Deze oefening kan je ook andersom doen. Door je voor te stellen dat je twee toekomstlijnen voor je ziet, waarbij je links de toekomst ziet waarin je het geloof in jezelf niet opbouwt en rechts de lijn waarin je wél meer en meer in jezelf gaat geloven.

Hoe zien de lijnen eruit? Wat zie je jezelf doen over 1 jaar, over 5 jaar en over 10 jaar?

–> Om het te versterken kun je deze vraag aan jezelf stellen: Wat wil ik, nu ik 10 jaar verder in mijn leven kijk, zeggen tegen mezelf om me te motiveren meer in mezelf te gaan geloven?

(dit heb ik een tijdlang elke dag gedaan!)