fbpx

Sinds een paar dagen heb ik een 7 maand oude kitten in huis. Gered als vondelingetje van de straten van Athene. Ze is heel lief en wil niets lievers dan in mijn nek knuffelen of op schoot zitten. Heel zoet.

Van een op de andere dag werd mijn dagritme ondersteboven gehaald. Ik merk dat deze aanpassing meer energie van mijn heeft gevraagd dan dat ik verwacht had. Een jonge poes betekent namelijk ook veel kattenspeelgoed door het huis, kattenbakkorrels over de vloer en zoomie uurtjes midden in de nacht. Mijn flexibiliteit om om te gaan met deze veranderende omstandigheden is blijkbaar niet meer wat het ooit geweest was.

Het ligt meer in mijn aard om de kat uit de boom te kijken ;-). Keuzes en besluiten maken kosten veel tijd omdat ik behoefte heb om alles even te laten sudderen en bezinken. Ondertussen ben ik gelukkig gewend aan de kleine Chloë in mijn huis, die terwijl ik dit schrijf, als een klein monstertje nu rondjes door mijn huis aan het rennen is!

Voordelen van flexibiliteit

Tegelijk is het ook zo dat ik flexibiliteit als vaardigheid wel in huis heb. Als kind van expats heb ik geleerd mij steeds aan te passen aan mijn omgeving. Wat op de ene plek kon, kon elders weer niet. Ik heb geleerd dat mijn leven het makkelijkst was als ik mij aanpaste aan de mores van de omgeving waarin ik verbleef. Je kan het vergelijken met de keuze om stroomopwaarts of stroomafwaarts te roeien.

In de afgelopen jaren heeft flexibiliteit mij veel gebracht. Een bedrijf starten tijdens de coronacrisis zou vele malen zwaarder hebben aangevoeld als ik niet gebruik gemaakt zou hebben van deze vaardigheid. Ook helpt flexibiliteit mij om mijn stressniveaus te managen. Zodra ik mezelf vastzet aan een bepaald vastomlijnd plan of idee dan schieten mijn stressniveaus omhoog. Weinig in het leven gaat volgens plan en zonder flexibiliteit lijkt het leven (vanuit mijn perspectief) dan een groot gevecht te worden.

Flexibiliteit is kracht

Een van de basisprincipes van NLP luidt: “flexibiliteit is kracht”.

Flexibiliteit: het besef dat je altijd, onder alle omstandigheden een keuze hebt en van deze keuzemogelijkheid gebruikmaken.

Kracht: wie flexibel is ziet meer opties en mogelijkheden. Als je meer mogelijkheden hebt, heb je meer kansen, dus ook meer kans op verbetering, groei en succes!

Mensen met een grote mate van flexibiliteit hebben de grootste kans om het resultaat te verkrijgen dat zij wensen. Ze passen zich aan wanneer veranderingen daarom vragen, aanvaarden dingen die ze niet kunnen veranderen, vinden creatieve oplossingen en leren voortdurend.

Nadelen van flexibiliteit

Als flexibiliteit doorschiet dan kan het problematisch worden. Ook al kunnen we zo wendbaar en flexibel zijn met onze geest als een slangenmens, we vergeten al te vaak dat we ook een lichaam hebben die wellicht niet meekan. Een gezond lichaam heeft nu eenmaal baat bij een bepaalde regelmaat en voorspelbaarheid. Ook kost aanpassen aan omstandigheden veel energie. Het verschilt ook per persoon. In die zin is het adagium “mens, ken uzelf” wel van toepassing.

Daarnaast bestaat er de kans dat je jezelf een beetje verliest. Door vanuit het idee van flexibiliteit je alsmaar aan te passen aan de omgeving, anderen en omstandigheden, loop je het risico los te raken van wat belangrijk voor jou is en de essentie van wie je bent.

Hoe flexibel ben jij?

Ben jij iemand die star vasthoudt aan principes en gewoontes. Dan kan het de moeite waard zijn om de teugels wat te laten vieren en eens te gaan ervaren wat flexibiliteit je allemaal zou kunnen opleveren.

Ben jij zo flexibel dat je met ieder zuchtje wind van koers verandert? Dan mag je ook kiezen om deze vaardigheid wat in toom te houden om zo te ervaren wat enige standvastigheid voor jou kan betekenen.

Misschien is het belangrijkste advies: blijf flexibel met hoe en wanneer jij jouw flexibiliteit toepast!

Nieuwsgierig?

Triggert deze post jou en ben jij nieuwsgierig geworden?

Als jij wilt onderzoeken of NLP wat voor jou kan zijn, boek anders hieronder een videobelafspraak om eens kennis te maken en om jouw vragen te kunnen stellen.