fbpx

Alles begint en eindigt bij jezelf – oké deze is formeel niet een NLP vooronderstelling, en toch is het een belangrijke basis om te groeien en jezelf te ontwikkelen.

Deze vooronderstelling heeft betrekking op je eigen verantwoordelijkheid nemen. Je hebt minimale invloed op je omgeving en de mensen om je heen. Waar je wel volledig invloed op hebt is hoe jij omgaat met wat er op jouw pad komt. Daar ligt de sleutel tot eigen verantwoordelijkheid nemen. Jij hebt de keuze (ook al lijkt dat soms niet zo) hoe ja naar iets kijkt, hoe je reageert of hoe jij iets op waarde inschat.

Wat staat er in de weg om je eigen verantwoordelijkheid te nemen?

  1. Ontkenning: als je de realiteit van je bestaan ontkent en doet alsof er geen problemen zijn dan is het ook niet mogelijk om de verantwoordelijkheid te nemen en dus een oplossing te vinden tot de problemen die er ook zijn.
  2. Slachtofferschap: als je gelooft dat er niks is dat je kan doen om jouw problemen op te lossen, als je gelooft dat het aan anderen ligt dat jij een probleem hebt, als je gelooft dat de omstandigheden die buiten jezelf liggen de oorzaak van je problemen zijn, dan is er sprake van het aannemen van de slachtofferrol. Hierdoor neem je geen verantwoordelijkheid voor jouw leven.

Waarom is het fijn om in ontkenning of slachtofferschap te leven? Het voelt beter! Heel simpel. Als je ontkent wat er is, hoef je ook niet te voelen wat er bij jou speelt. Als jij het slachtoffer speelt, dan hoef je niet te erkennen dat ook jij zelf een belangrijke rol speelt in het datgene wat er bij jou speelt.

Wat kan je dan wel doen om eigen verantwoordelijkheid te nemen?

Natuurlijk spelen oude patronen, ervaringen en overtuigingen een belangrijke rol. Dat is het moment wanneer je NLP kan inzetten, en daarmee verantwoordelijkheid neemt voor jouw ervaring en jouw aandeel in het geheel. NLP kan je daarmee ondersteunen en heeft al vele mensen geholpen om de verantwoordelijkheid en regie over hun leven weer in eigen hand te nemen.

Oefening:

  1. Stel jezelf de volgende vraag: wat speelt er in mijn leven waar ik geen verantwoordelijkheid voor neem (of durf te nemen)?
  2. Laat het antwoord tot je doordringen. Voel het en accepteer wat er is. Laat je oordeel los. Het is wat het nu is.
  3. Besluit dat je vanaf nu wel de verantwoordelijk gaat nemen om hier stapje voor stapje verandering in aan te gaan brengen! En ga ontdekken hoe je dat kan gaan doen.

Zou je meer uitleg over deze NLP vooronderstelling willen krijgen? Boek een gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek.