fbpx

Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Bepaald gedrag kan als destructief of nadelig ervaren worden door anderen. Dit kan ook gelden voor de persoon zelf die het gedrag vertoont (bijvoorbeeld ongezond of zelfdestructief gedrag).

De intentie die aan de basis van het gedrag ligt is echter altijd positief (voor de persoon zelf die het gedrag vertoont welteverstaan). Het gedrag is meestal gericht om iets te bereiken of na te streven (zoals je goed voelen) en/of om ergens van weg te komen (bescherming, overleving).

Hoe kan je deze vooronderstelling in je dagelijks leven gebruiken? Allereerst helpt het je in relatie tot anderen. Als er mensen in jouw omgeving zijn die gedrag vertonen die jij niet begrijpt of waar jij nadeel van ervaart, dan kan deze vooronderstelling lucht en ruimte scheppen.

Voor dat je de ander gelijk veroordeelt voor zijn of haar gedrag kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar de ander. Wat speelt er waardoor deze persoon denkt dat het vertoonde gedrag nodig is? Dat wil niet zeggen dat je het gedrag hoeft goed te keuren, maar het kan helpen begrip te kweken en om een oplossing te vinden.

Als coach, hulpverlener, verzorger, ouder, leraar of voor iedereen die met mensen te maken heeft is deze vooronderstelling heel krachtig. Het achterhalen van de positieve intentie achter gedrag is de eerste stap. Zodra je dat weet kan alternatief nieuw gedrag aangeboden worden en kan de ander leren om op een constructieve manier hun behoeften te behalen.

Dit alles kan je natuurlijk ook op jezelf toepassen waardoor je zachter kan zijn voor jezelf en ook alternatief gedrag kan gaan uitproberen om het gewenste resultaat te behalen. Dat stemmetje die zegt “zo ben ik nu eenmaal” kan je dan overtuigen dat dat niet zo is zodat ook jij het anders kan gaan doen.

Toepassen

Deze vooronderstelling werkt als een krachtige filter. Zet je deze “aan”, dan ga je het gedrag van anderen (en jezelf) heel anders bekijken en ervaren. Waarschijnlijk zal je veel minder oordelen en een minder sterke emotionele reactie hebben tot wat je observeert. Dat maakt dat jij ook veel meer toegang hebt tot je eigen kwaliteiten waardoor je ook veel effectiever kan reageren.

Dus zet de bril op van “Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie” en merk op wat het met jou doet!

Zou je meer uitleg over deze NLP vooronderstelling willen krijgen? Boek een gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek in.