fbpx

De mythe van je ogen als leugendetector blijkt dus inderdaad een mythe. Het ligt zo ontzettend veel genuanceerder. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk om iemand eerst te kalibreren, te testen of hij typisch of a-typisch reageeert. Doe je dat niet, dan valt er al helemaal geen zinnig woord over te zeggen.

Ik zat te popelen om de bijbehorende oefening te mogen doen. Daarin moesten we de ander vragen stellen en dan opschrijven wat je de ogen zag doen. Nu we de theorie kenden zagen we zoveel gebeuren. Bij sommige vragen was het simpel, draaiden de ogen in één keer naar een kant. Maar er waren ook vragen waarbij ze alle kanten opschoten: omhoog, omlaag, links, rechts, heen en weer en op en neer. Hahaha, het was soms gewoon niet bij te houden. Wat ik daaruit opmaakte is dat er veel meer bij komt kijken dan alleen herinneren. Komen er emoties bij, of moet je even met jezelf in overleg (interne dialoog), ook dat kan je opmaken uit de stand van de ogen.

Bij Elmar bijvoorbeeld gingen de ogen bij bijna alle vragen, ook de auditieve en kinesthetische, eerst omhoog. Hij blijkt een echte beelddenker. En een a-typische ook nog. Echt zo vreselijk leuk om te zien.

Maar waarom leerden we dit? We zijn immers geen wannabee-detectives? Behalve om een kijkje te nemen in het onderbewuste van een ander is er nog een heel bijzondere toepassing voor deze theorie. Voorbeeld: als je een gevoel dat je hebt niet kunt verwoorden, dan kan je deze methode gebruiken. Door omlaag te kijken kan je gevoelens ophalen. Of een innerlijke dialoog voeren. Terwijl je het opgeroepen gevoel vasthoudt, draai je je ogen naar boven. Daarmee transporteer je als het ware het gevoel van het kinesthetische niveau naar het visuele niveau. In de hoop dat er dan een beeld verschijnt bij het gevoel. Dat je dan misschien gemakkelijker kunt beschrijven. En/of aanpassen. Waardoor je het gevoel erbij ook verandert. Zoals we eerder in Blok 1 hebben geleerd.

Uiteraard gingen we dit ook oefenen. “Het loslaten van een negatief zelfbeeld.”, heette de oefening. Nou, als er iets op mij van toepassing is …

Lees deel 6

Deel 4 gemist? Lees deze hier verder!