fbpx

De “Logische Niveaus” in de praktijk…

Door middel van kaartjes met daarop de titels van de verschillende niveaus bouwde Maaike de piramide op op de grond voor mijn voeten op. Ik ging staan bij het laagste niveau “omgeving”. En dat was mijn vertrekpunt. “Wat komt er in je op bij het lezen van het volgende kaartje als je denkt aan je Engelse spreekvaardigheid in de privésfeer?” was bij elk volgend niveau de vraag. Het betreffende woord schreef Maaike dan op een briefje en dat legde ze op het kaartje van het bijbehorende niveau. En zo liet ze me (letterlijk) stap voor stap alle niveaus van de piramide afgaan tot ik bovenaan de piramide was aangekomen.

Daarna moest ik “zakelijk een telefoongesprek in het Engels voeren” in gedachten nemen en van bovenaf de piramide stap voor stap weer naar beneden volgen. En daar de gedachte die ik op de heenweg had neer laten leggen, toepassen op die situatie. Zo gezegd, zo gedaan.

En zo lag, toen ik bovenaan de piramide was aangekomen, voor mijn voeten op de grond het volgende:

Gedrag: ontspannen

Vaardigheden/capaciteiten: meer dan toereikend

Overtuigingen/waarden: dit kan ik

Identiteit: vrijheid (als in: niet gebonden aan een script)

Missie: begrip

Ik stond daar, keer er een tijdje naar, liet het even op mij inwerken. En ineens realiseerde ik mij dat ik mijn eigen oplossing had gecreëerd. Namelijk dat als ik begreep dat als ik de vrijheid heb te spreken zoals ik wil, ik dat ook kan, omdat mijn vaardigheden daartoe meer dan toereikend zijn en dat ik me dus kan ontspannen.

Dat hakkelen? Dat is echt nergens voor nodig. Want er is geen reden om aan mezelf te twijfelen. Ik kan dit. Die realisatie veroorzaakte letterlijk een klik in mijn hoofd. Alsof er een hendel omgezet werd ofzo. Het was zo logisch. Ik stond echt even met open mond van verbazing naar de kaartjes te kijken. Dit was weer zo’n gouden momentje in deze opleiding. Dat je je realiseert dat het zo simpel is.

Als je je realiseert wat je onderbewust al weet. Wow. Mijn koudwatervrees voor de oefeningen was verdwenen, het gevoel van blije verrassing, van “nou moe!”, was ervoor in de plaats gekomen. Fijn dat dat nog gelukt was voor het einde van dit Blok.

Want er restte nog één onderwerp: “The Circle of Excellence”. Het was echter al zo laat, dat Maaike en Richard daar doorheen vlogen. Ze deden bijbehorende demonstratie ook in ijltempo waardoor het wel slapstick leek. Zo sloten we de leerstof van Blok 2 in een hilarische stemming af. Uiteraard deden we nog een meditatie, maar toen was het echt over en niet lang daarna vertrokken we één voor één richting huis.

Lees deel 28

Deel 26 gemist? Lees deze hier verder!