fbpx

vervlog op de “Logische Niveaus”…

De missie is superkrachtig in het leiden. Als daar iets verandert, verandert de hele piramide. Daarom is het maar goed dat je missie in het leven niet zo heel veranderlijk is. Dat gebeurt misschien vier, vijf keer in je leven. Wanneer? Als je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt. Dan staat je leven al snel in het teken van “beter worden”. Of na een belangrijke gebeurtenis. Bij mij bijvoorbeeld na de geboorte van mijn dochter. Veel van wat ik tot dan toe belangrijk had gevonden in het leven, werd totaal irrelevant. Mijn missie werd alles in het werk te stellen haar een gezond en gelukkig leven geven. En als ik dan nu kijk naar deze piramide, dan klopt het inderdaad dat ik hierna op alle niveaus veranderd ben. Verrassend.

In deze opleiding NLP Practitioner leren we voornamelijk te werken met of aan de drie onderste lagen: “omgeving”, “gedrag” en “capaciteiten”. In de opleiding NLP Master zal de nadruk meer op de lagen “identiteit” en “overtuigingen/waarden” liggen. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Na de uitgebreide uitleg door Maaike was het tijd voor een oefening. Om mijn koudwatervrees voor de oefeningen te overwinnen stak ik mijn hand op toen Maaike vroeg wie de demonstratie wilde doen. En ik was de gelukkige. Daar stond ik dan toch weer, voor de hele groep. Beetje eng wel, maar was minder eng dan ik had gevreesd.

De opdracht was iets te bedenken wat ik in de ene situatie wel kon maar in een andere niet. Dat werd bij mij “Een telefoongesprek voeren in het Engels”. Klinkt duf, maar is zakelijk een probleem. Mijn Engels is bovengemiddeld goed. Ik kan me zowel privé als zakelijk, mondeling als schriftelijk, uitstekend redden. Ook telefoneren in het Engels gaat prima. Althans, privé. Neem ik echter op kantoor de telefoon op en moet ik overschakelen naar Engels, dan begin ik het hakkelen en kom ik bijna niet meer uit mijn woorden.

Word ik thuis “overvallen” door een Engelstalige beller, dan gebeurt dat niet. Zo idioot. Stoort me al heel lang, weet niet waar het aan ligt, dus ook geen idee hoe het op te lossen. En het belemmert me om te solliciteren naar een functie waar Engels wordt gevraagd. Misschien dat het met deze oefening met Maaike ging lukken?

Lees deel 27

Deel 25 gemist? Lees deze hier verder!